Creepy Tale - ocena gracza

ODPOWIEDZ

Co sądzisz o tej grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
0
Brak głosów
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
0
Brak głosów
6. Mogłaby być troszkę lepsza
2
100%
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 2

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 93 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 74 razy
Creepy Tale - ocena gracza

Post autor: Adam_OK » 28 września 2023, 11:09

creepy tale box.jpg
Mile widziane uzasadnienie oceny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy

Re: Creepy Tale - ocena gracza

Post autor: SpokoWap » 03 października 2023, 12:00

Krótkie, na dwie godziny, gra się przyjemnie, ale po przejściu szybko ucieka z pamięci. Troszkę tu zagadek, niekiedy mało intuicyjnych, ale do ogarnięcia. Są też elementy skradanki. Sterowanie raczej niewygodne. Fajna jest przede wszystkim warstwa graficzna i dźwiękowa, rzeczywiście buduje lekko creepy atmosferę. Na tę wpływa również brak dialogów, bo w części drugiej, kiedy już bohater i postacie poboczne zaczynają paplać, cały niepokojący klimat gdzieś się ulatnia. W każdym razie część pierwszą oceniam na 6/10. Podczas głębokiej wyprzedaży można przygarnąć. Ja swój kluczyk wygrałem w aplikacji sieci sklepów Żabka xD
Obecnie grane: Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Re: Creepy Tale - ocena gracza

Post autor: Drenz » 04 listopada 2024, 10:11

Część 1 - Niezła, mała przygodówka na około godzinę czasu. Minimalistyczny gameplay (poza kierowaniem postacią używamy jeszcze tylko dwóch przycisków) w klimatycznej oprawie audiowizualnej. Szkoda, że tak szybko i nagle się kończy. Zagadki są w porządku, elementy zręcznościowe również. Gra się przyjemnie, ale bez szału. 6/10
Część 2 - Niezła, liniowa przygodówka w klimatach baśniowego horroru z elementami skradania, które polega na wyczuciu czasu. O ile zagadki są całkiem przyjemne, tak ten drugi element potrafi być uciążliwy, bo w głównej mierze polega na metodzie prób i błędów na początku danej sekwencji. A każdy błąd (i śmierć naszego bohatera) powodował rozpoczynanie danej sekwencji od nowa. Na przykład ucieczka w jaskini: Uciekając łatwo się domyślić, że zamykamy drzwi i klapy za sobą, ale łatwo pominąć kołowrotek otwierający bramę - giniemy. Zaczynamy znowu, tym razem kołowrotkiem otwieramy bramę, ale zeskakuję z platformy zanim potwór wyważył klapę - dopada mnie i ginę. Zaczynamy po raz kolejny. Wszystko jest dograne w czasie, biegnę ze zdobytym kluczem w kierunku bramy z kłódką, ale to nie jest klucz do tych drzwi. Ginę. I znowu powtórka, tym razem zakończona sukcesem. Podobnie irytująco będzie na poczatku na bagnach z wyborem kryjówki unikając trolla. Ewidentnie ten element wypada słabo i służył przedłużaniu rozgrywki, bowiem same zagadki nie były trudne.
Graficznie jest przyjemnie dla oka, w tle mamy klimatyczna muzyczkę, technicznie jest w porządku. Fabularnie jest ciekawie, ale jak ktoś grał w pierwszą część to historia nie będzie zaskoczeniem. 6/10
W trzecia i czwarta odsłonę jeszcze nie grałem.
Ostatnio skończone: Hellslave, Reverend, A Little to the Left, Return to Grace, The Case of the Golden idol, Ultra Cop
Gram: Starsand, Blood West, Weakless, Vaccine Rebirth, Straya, Tower of Mask

ODPOWIEDZ

Wróć do „Creepy tale - seria gier”