Monolith - spolszczenie

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 144 razy

Monolith - spolszczenie

Post autor: pi_kor » 02 grudnia 2023, 22:16

Skończyłem, więc podsyłam ;P Uprzedzam, że jest maszynowe (tłumaczyło AI, ja przetestowałem i naniosłem ręczną korektę, jeśli była wymagana). Gracie na własną odpowiedzialność. :E

Pasuje tylko do obecnej wersji STEAM. Jakby robili aktualizację to dawajcie znać, dostosuję do najnowszej wersji.

Sposób instalacji:
- Wskazujecie główny folder z grą o nazwie "Monolith" i klikacie start.
- W grze w opcjach należy przestawić język tekstu na niemiecki polski.

Aktualizacja spolszczenia do wersji 1.1.7.001 STEAM/GOG
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2025, 17:53 przez pi_kor, łącznie zmieniany 7 razy.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Re: Monolith - spolszczenie

Post autor: Zagadka » 03 grudnia 2023, 13:58

Niedawno Indiana Jones, a teraz Monolith. Każde spolszczenie do przygodówki cieszy :).
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 123 razy

Post autor: Vicek » 03 grudnia 2023, 14:54

Oj, akurat spolszczenie do Indiany Jonesa zebrało ostre cięgi w Internecie ;)

https://www.facebook.com/groups/9066691 ... 3/?app=fbl
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy

Post autor: Zagadka » 03 grudnia 2023, 15:25

Vicek pisze:
03 grudnia 2023, 14:54
Oj, akurat spolszczenie do Indiany Jonesa zebrało ostre cięgi w Internecie ;)

https://www.facebook.com/groups/9066691 ... 3/?app=fbl
Nie testowałem, dopiero wczoraj je zauważyłem. Szkoda, że Madzius już nie siedzi w spolszczeniach, ale chyba wszystkich nas to dotknęło ;).
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 03 grudnia 2023, 15:36

Psy szczekają, karawana jedzie dalej... Przy Cognition jak pomagałem Annice przy wkładaniu tekstu do gry i grafikach potrafili znaleźć się odklejeńcy, którym brak screenów z tego jak to wygląda przeszkadzał. Każdemu coś nie będzie pasować. Ci, którzy nie mają alternatywy zagrają, puryści tłumaczeniowi, którym o ironio żadne spolszczenie nie jest potrzebne, mogą/będą psioczyć. :szok:
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
Prymus
Przyjaciel forum
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy

Post autor: Prymus » 03 grudnia 2023, 19:06

Ktoś przez 30 lat nie kiwnął palcem ale jest pierwszy do krytykowania tłumaczenia. Sprawa jest prosta. Najpierw były dwa wybory - grać po angielsku albo w ogóle. Teraz są trzy, bo dochodzi wątpliwej jakości tłumaczenie. Jest to dodatkowy wybór do którego nikt nikogo nie zmusza. A dla tych co od dawna chcieli zagrać ale nie znają nawet podstawowego angielskiego jest to jakaś opcja.
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 03 grudnia 2023, 22:37

Wleciała mała poprawka. Jak ktoś chce, może pobierać.

Najpierw sprawdzenie spójności plików na steamie, a później wgranie jak wyżej. Na wgranym już spolszczeniu nie przejdzie.
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta

Post autor: Vicek » 04 grudnia 2023, 08:46

Celowo przytoczyłem tę opinię, ponieważ jej autorem jest Marcin M. Drews, autor darmowej przygodówki Magritte, którą miałem kiedyś przyjemność recenzować. Sam nie będę oceniał tłumaczenia Indiany Jonesa, bo jeszcze z niego nie korzystałem. Zainstalowałem za to spolszczenie do Monolith i, sądząc po początkowych minutach, prezentuje się ono nieźle, lepiej niż kilka oficjalnych polskich wersji językowych z ostatnich lat.
Dzięki pi_kor za wykonaną pracę i podzielenie się nią na forum. Wprawdzie zacząłem wcześniej grać po angielsku, ale łatwiej mi będzie z polskimi tekstami, których poprawność mogę zawsze weryfikować słuchając angielskiego audio.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 04 grudnia 2023, 09:18

Też nie grałem, choć zerknąłem na same materiały wideo. Faktycznie może być wątpliwej jakości jak autor nawet takich "Ah", "Oh" nie dostosował do naszego "Ach" "Och" lub jeśli można było to całkowicie je pominąć, niemniej lepiej mieć jakąś alternatywę. Sama reakcja Marcin M. Drews trochę przesadzona, w jednym ze wpisów czuć lekką złość nie na słabą jakość, a na fakt, że ktoś śmiał skalać tę grę. Inni pod wpisem mają bardziej stonowany ton i z tyłu głowy, że to jest za darmo i nikt nie zmusza.

Dzięki. To, co byłem w stanie zrobić w takim czasie, zrobiłem. Można to jeszcze bardziej doszlifować, no ale pewnie do końca roku by nie wyszło ;V W grze znajdą się pojedyncze nieprzetłumaczone frazy (nic z dialogów). Po prostu nie było ich w grupowym pliku z tekstami, a zmiana na ślepo w tysiącu plików i uwalenie przez to czegoś w grze i niewyłapanie tego mi się nie widzi.
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 124 razy

Post autor: DirkPitt1 » 04 grudnia 2023, 12:05

Rzuciłem okiem tylko na screeny i filmik tłumaczenia Indy'ego. Parę rzeczy przełożonych dosłownie, interpunkcja, wykopaliska to "wykopy" (szkoda, że nie roboty drogowe)... Mogłoby być lepiej. Ale mogło też być gorzej.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 05 grudnia 2023, 18:31

Doszło kilka drobnych poprawek w dzienniku i jednym dialogu. Podmieniłem instalator.

Dorzuciłem folder dla tych co już mają wgrane spolszczenie, by nie wgrywać instalatora ponownie.
Wystarczy pobrać, przekopiować i podmienić plik resources.assets w folderze Monolith_Data. Osoby ściągające pierwszy raz nie muszą tego robić.
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta

Post autor: Vicek » 06 grudnia 2023, 19:12

Swoją drogą, skoro już jesteśmy przy grach od Animation Arts, to bardzo przydałoby się spolszczenie do Lost Horizon 2 :)

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 187 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 211 razy

Post autor: Urszula » 06 grudnia 2023, 20:51

Fakt, też bym głosowała za polonizacją tej gry, choc podobno jest tam dużo elementów czasowych, których nie lubię.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 06 grudnia 2023, 21:17

Nawet nie wiedziałem, że dwójka była. Patrząc po wyciągniętym pliku, to chyba nie za długa ta gra.

Dialogi - 1965 linii.
Reszta - 1308 linii.
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 187 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 211 razy

Post autor: Urszula » 06 grudnia 2023, 21:35

To może znajdziesz czas na tłumaczenie, byłoby cudnie.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 06 grudnia 2023, 21:54

Zobaczę, na pewno ogram. Lekki burdel jest w plikach. Jest sześć zdublowanych plików, musiałem każdy sprawdzić by w końcu trafić na ten właściwy ;V Padło na przypadkowy i to jeszcze w nazwie sugerujący niemiecką wersję, czemu? Twórcy pewnie do dzisiaj tego nie wiedzą xD Użyte fonty mają też nasze znaki diakrytyczne, więc byłoby mniej grzebania i dorabiania.

Obrazek
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 368 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 07 grudnia 2023, 02:19

Vicek pisze:
06 grudnia 2023, 19:12
Swoją drogą, skoro już jesteśmy przy grach od Animation Arts, to bardzo przydałoby się spolszczenie do Lost Horizon 2 :)
Jestem bardzo za. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 08 grudnia 2023, 20:42

Skończyłem. Nie musicie się martwić o elementy czasowe, jest ich AŻ dwa na całą grę + jeden QTE. Nie wiem po co trudzili się na wprowadzanie tych mechanik. Sama gra, eee, taki średniak na 6 godzin. BTW. Trzeba lepiej ubłagać Annicę by ogarnęła Blackwell :prosi:
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy

Post autor: SpokoWap » 12 grudnia 2023, 20:33

pi_kor pisze:
02 grudnia 2023, 22:16
Uprzedzam, że jest maszynowe z moją drobną korektą. Gracie na własną odpowiedzialność. :E
Co to znaczy, że jest maszynowe? W sensie, że przepuszczone przez google translator plus ręcznie wprowadzone poprawki przy ewidentnie źle przetłumaczonych fragmentach? ;)
Obecnie grane: 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Post autor: Annica » 13 grudnia 2023, 16:15

pi_kor pisze:
08 grudnia 2023, 20:42
Skończyłem. Nie musicie się martwić o elementy czasowe, jest ich AŻ dwa na całą grę + jeden QTE. Nie wiem po co trudzili się na wprowadzanie tych mechanik. Sama gra, eee, taki średniak na 6 godzin. BTW. Trzeba lepiej ubłagać Annicę by ogarnęła Blackwell :prosi:
Nie chcę robić offtopu :P ale mam ambitny plan do końca roku skończyć korektę Cognition, a wtedy od nowego roku lecimy z Blackwell.
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Monolith”