Monolith - zwiastun

Czy chcesz zagrać w ten tytuł?

Tak
3
75%
Nie
1
25%
Jeszcze nie wiem
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
pi_kor
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 41 razy

Re: Monolith - zwiastun

Post autor: pi_kor » 16 października 2023, 00:45

Takie coś odpisywali też pod innymi zapytaniami o języki, więc można to potraktować jak formułkę do zbycia ;F

Z nudów przyjrzałem się na czym to robili. Ustaliłem że jest to Unity z wtyczką Adventure Creator do tworzenia przygodówek. Wyciągnąłem jeden z plików i z ciekawości naniosłem zmiany. Nawet działa i część fontów już jest z polskimi znakami :F

Obrazek

Obrazek
Patch do The Longest Journey na Windows 7/10 KLIK

pikor.pro

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 296 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy

Post autor: kassiopestka » 02 listopada 2023, 16:10

Obejrzałam trailer - jest pełen emocji. Tak że opowieść zapowiada się na intrygującą. Nie wiem, jak tam z rozgrywką, bo nie mam czasu odpalić dema, ale gdyby okazała się fajna, to warto byłoby tej wersji PL przypilnować. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
pi_kor
Przyjaciel forum

Post autor: pi_kor » 08 listopada 2023, 10:07

Machnąłem sobie tłumaczenie tego tak samo jak przy Memento Mori, przeszedłem, wyłapałem kilka fraz głupio przetłumaczonych, poprawiłem je i będę przechodził drugi raz by sprawdzić czy wszystko jest oki. Jak skończę to podrzucę tutaj plik.

pikor.pro

Awatar użytkownika
layne
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 12 razy

Post autor: layne » 08 listopada 2023, 10:49

Super :)
Gram:
Niedawno ukończyłem: Kathy Rain

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 09 listopada 2023, 21:46

pi_kor pisze:
08 listopada 2023, 10:07
Machnąłem sobie tłumaczenie tego tak samo jak przy Memento Mori, przeszedłem, wyłapałem kilka fraz głupio przetłumaczonych, poprawiłem je i będę przechodził drugi raz by sprawdzić czy wszystko jest oki. Jak skończę to podrzucę tutaj plik.
Super. :) Rozumiem, że gra jest tego warta?
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
pi_kor
Przyjaciel forum

Post autor: pi_kor » 10 listopada 2023, 12:16

Ogólnie jeśli chcę ograć przygodówkę i jestem w stanie dobrać się do plików to sobie wrzucam plik z tekstami w maszynkę i generuję. Przeszedłem już tak kilka gier. Lepsze to niż niezrozumienie połowy rzeczy, frustracja (czy nie mogę czegoś przejść bo nie rozumiem, czy też zagadka jest za trudna, chodź tutaj jest pół biedy i w ostateczności idzie użyć poradnika, bo gra ma go wbudowanego, choć nie jest tak imersyjny jak w Black Mirror 2/3) lub czekanie aż dobra dusza to przetłumaczy :E

Czy warto, hm... przy obecnej niszy to można śmiało zagrać. Gra stara się dać nam przekaz, nie napiszę jaki bo to zepsułoby zwrot akcji w końcówce gry. Czułem lekki klimacik Alpha Polaris, coś się dzieje, ktoś na nas dybie, jedna odpowiedź tworzy kolejne pytania. No i CORE dla celów humorystycznych, coś jak Kruk w Najdłuższej podróży, choć to nie ten poziom co tam. Duża ilość przedmiotów w ekwipunku dająca nam możliwość zrobienia czegoś na kilka sposobów, np. mamy prowizoryczny nóż ze szkła i ostry kawałek metalu, musimy coś rozciąć więc możemy zrobić to wybranym przez nas przedmiotem. Słabe zagadki środowiskowe, np. przepnij kable do odpowiednich gniazd.

No i na chwilę obecną drobne niedoróbki, a to źle przypięty dialog i postacie krzyczą po niemiecku, chodź reszta jest po angielsku, brak w pliku z tekstami kilku pojedynczych fraz hotspotów, bez wyszukana ich w pojedynczych plikach, rozsianych po całej strukturze gry nie da się ich przetłumaczyć. W jednej cutscence nie ma w ogóle napisów. To już muszą twórcy połatać ;V

pikor.pro

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 11 listopada 2023, 00:02

Dzięki za wsie info. :)

Fota113
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Fota113 » 28 listopada 2023, 21:25

I jak uda się podrzucić te pliki z tłumaczenia tej gry?
Moja lista ukończonych gier przygodowych :oczko:
viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
OSTATNIO UKOŃCZONE GRY PRZYGODOWE :
Sentinel: Strażnik grobowca
Dead Reefs
Simon the Sorcerer 2: 25th Anniversary Edition
Szymek Czarodziej
Simon the Sorcerer 4
Simon the Sorcerer 5: Kto nawiąże kontakt?
Obecnie gram w

Awatar użytkownika
pi_kor
Przyjaciel forum

Post autor: pi_kor » 03 grudnia 2023, 14:35

Ano uda się :cwaniak:

pikor.pro

ODPOWIEDZ