Torn Away - zwiastun

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 37 razy
Torn Away - zwiastun

Post autor: Drenz » 18 lutego 2022, 15:14

Obrazek
[za wydawcą] Torn Away to interaktywna opowieść, będąca wyjątkowym połączeniem elementów gry przygodowej, skradanki side-scrollowej i sekwencji filmowych z perspektywy pierwszej osoby.

Szalejące w całej Europie pożary II Wojny Światowej niszczą jeszcze jedno życie — Asya, zwykła 10-latka, traci rodzinny dom. Podobnie jak miliony innych ludzi, dziewczynka staje się Ostarbeiterką, robotnicą w obozie pracy przymusowej. W tych najmroczniejszych chwilach Asya musi odnaleźć iskierkę nadziei i znieść przeciwności, jeśli chce jeszcze kiedyś być wolna. Gdy nadarza się okazja, dziewczynka ucieka i udaje się na wschód, przez Niemcy i Polskę. Do domu.

Musisz znosić trudne warunki pogodowe, ukrywać się i omijać żołnierzy oraz szukać schronienia i pożywienia, aby przeżyć. W targanym wojną świecie, w którym rządzą przemoc i strach, musisz zachować siłę. Musisz przetrwać, nie tracąc tego, co sprawia, że jesteśmy ludźmi.

Cechy gry:
- Gra o wojnie, w której główna bohaterka nie używa przemocy
- Połączenie przygodowej gry fabularnej, side-scrollera oraz sekwencji filmowych w widoku pierwszoosobowym
- Wojenna tragedia ukazana z wyjątkowej perspektywy dziecka
- Fabuła oparta na pamiętnikach dzieci z czasów wojny

STEAM / Przygodopedia

ZWIASTUN:
Ostatnio skończone: Last Threshold, The Mute House
Gram: Open Fishing XL, Green Hell

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 375 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy
Re: Torn Away - zwiastun

Post autor: kassiopestka » 13 listopada 2023, 13:29

Dodam, że gra ma polskie napisy - tak twierdzi Steam. I bardzo dobre recenzje.
Wyszła pod koniec września. Na razie nie grałam, raz, że nie mam czasu, dwa - obawiam się, czy nie jest za bardzo przygnębiająca. Chętnie poznam opinię kogoś, kto grał. :)
Zaznaczam też, bo dla niektórych może to być istotne, że jest to gra rosyjska (tylko w tym języku i w angielskim jest dubbing). Z drugiej strony znalazłam na GOL-u wpis, że jest to gra niewygodna dla Rosjan, bo o przekazie antywojennym, i jej twórca musiał opuścić dom rodzinny z powodu konfliktu z rodzicami na tym tle.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

ODPOWIEDZ

Wróć do „Torn away”