Najdłuższa podróż - problemy z uruchomieniem - dyskusja

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Najdłuższa podróż - problemy z uruchomieniem - dyskusja

Post autor: michal0308 » 27 stycznia 2013, 10:31

Jeśli mam wydanie dwupłytowe, to w instalacji muszę postępować według tego wszystkiego, co tutaj napisane http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 5701#p7853
Czy wystarczy po instalacji ten patch? :) Mam Windows XP. Coś mnie nachodzi na przygodówkę i padło na TLJ :D.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10824
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - problemy z uruchomieniem - dyskusja

Post autor: Urszula » 27 stycznia 2013, 10:40

Michał przeczytaj proszę ostatnie zdanie w moim poście.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 27 stycznia 2013, 11:46

OK, przeczytałem, ale nadal nie wiem, czy tyczy się wszystkiego, czy tylko Visty i do tego, czy wersji dwupłytowej. Rozumiem więc, że tak, że muszę wszystko zrobić tak samo i dodatkowo pobrać patch :).
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 30 stycznia 2013, 18:09

Dobrze, grę zainstalowałem z wszystkim co tu podane, oprócz wyłączenia kompozycji wizualnych w ustawieniach przed uruchomieniem pliku "Setup". I gra się uruchomiła, ale nie jest wspaniale. Wszystko działa, ale cały czas gra się przycina. Jest dialog. Jedna osoba coś powie i przycina na parę sekund. I tak przez cały czas praktycznie. Co można jeszcze zrobić? Nie za bardzo mi się chce grać w taki sposób, że mi ciągle będzie zacinało i będę musiał czekać.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10824
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Urszula » 30 stycznia 2013, 18:34

Jak nie wyłączyłeś kompozycji wizualnych i nie wykonałeś tego "Klikamy dwukrotnie, wyskakuje tablica z ustawieniami do uruchomienia, odznaczamy akcelerację 3D, klikamy uruchom i miłego grania. " to trudno, żeby było OK.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 30 stycznia 2013, 20:58

Nie, to wszystko wykonałem. Miałem na myśli to:
Urszula pisze:Następnie klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonę setup, zaznaczamy w zakładce zgodność, zaznaczamy ptaszkiem:
Uruchamiamy ten program w trybie zgodności z win 98, jeśli samo zaznaczenie tego nie pomoże, zaznaczamy również kompozycje wizualne,
Tutaj zaznaczyłem tylko ten Windows 98, pominąłem kompozycje, bo wyszedłem z założenia, że jednak pomoże :).
Czy da się więc coś jeszcze zrobić :mysli:?
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10824
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Urszula » 30 stycznia 2013, 21:54

Michał czy wyłączyłeś kompozycje wizualne? ( Jeśli nie, bo wychodzisz z założenie, że to jest niepotrzebne to nie pytaj mnie, bo nie wiem)
Czy przed uruchomieniem wyłączyłeś akcelerację 3D?
Czy uruchamiasz ze skrótu zamieszczonego w folderze z grą, a nie ze skrótu, który tworzy gra na pulpicie?

Jeśli to wszystko zrobiłeś i u ciebie gra nie działa, to ja nie mam pomysłu. U mnie takie ustawienie spowodowało płynne działanie gry. Ja mam XP , możesz jeszcze zainstalować wirtualny system 98 i tam spróbować zainstalować grę i ją uruchomić.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 30 stycznia 2013, 22:28

Nie tyle, że wychodzę z założenia, że nie jest potrzebne, tylko nie zaznaczyłem tego, bo myślałem, że sama zgodność z Windowsem 98 wystarczy. Napisałaś, jak już cytowałem, że zaznaczamy zgodność z 98, a jeśli to nie pomoże, to również kompozycje wizualne. Wyszedłem z założenia, że pomoże. Dalej wszystko zrobiłem, jak napisałaś, tylko jedynie w ikonce "setup", przed instalacją pominąłem te kompozycje. Gra wciąż się zacina co krok. Myślisz, że reinstalacja z zaznaczeniem tych kompozycji w ikonce "setup" pomoże?
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10824
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Urszula » 30 stycznia 2013, 22:31

Przy instalacji nie ma znaczenia, ale ma znaczenie ustawienie tego na ikonie uruchamiającej grę. Jaki ty masz system? Możesz jeszcze spróbować wyłączyć przyspieszenie karty dźwiękowej suwak do końca w lewo.

Start -> Uruchom, wpisz dxdiag, zatwierdź Ok na zakładce dźwięk przestaw suwak
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 30 stycznia 2013, 22:37

Mam XP SP3.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Annica
Moderator
Posty: 575
Rejestracja: 27 listopada 2012, 21:37
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Annica » 31 stycznia 2013, 15:00

Koniecznie musisz wyłączyć kompozycje audiowizualne i akcelerację 3d i uruchamiać z folderu z grą, a nie ze skrótu na pulpicie, bez tego ani rusz. Jaką masz kartę graficzną? Jeżeli nVidia to czasami warto zmodyfikować zaawansowane ustawienia graficzne dla programu z poziomu panelu NVIDIA. Można też spróbować skopiować pliki .dll z płyty do katalogu z grą. Tu jest jeszcze kilka innych opcji: http://home.earthlink.net/~infernofilec ... _Setup.htm
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Mój kanał na YT: KLIK

Awatar użytkownika
Scoffer
Publicysta
Posty: 815
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:37
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
Lokalizacja: Giżycko/Warszawa
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Scoffer » 31 stycznia 2013, 16:03

Michał, a masz tylko zwiechy z dźwiękiem czy ze wsiem, bo nie zrozumiałam? Bo pamiętam, że dźwięk mi koszmarnie działał w grze i dopiero jak się długo namachałam tymi suwakami w konfigu to poszło.
Wszystkie drogi przede mną!

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 31 stycznia 2013, 18:46

Nie, dźwięk jest ok, grę przycina co parę sekund na parę sekund :(. Da się grać, ale idzie to topornie.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 31 stycznia 2013, 19:49

Hmm, a które to te pliki .dll? Może bym spróbował. Pobawiłem się trochę zaawansowanymi ustawieniami, dałem tam wszystkie suwaki na maksa(m in. minimalną ilość klatek, choć nie wiem, co miałoby to znaczyć) i trochę mniej przycina, acz wciąż co jakiś czas gra staje i trzeba odczekać parę bądź paręnaście sekund, by ruszyła dalej :(.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
Annica
Moderator
Posty: 575
Rejestracja: 27 listopada 2012, 21:37
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Annica » 31 stycznia 2013, 19:59

Wszystkie pliki .dll, jakie znajdziesz na płycie, skopiuj do katalogu z grą. Warto też spróbować nastawić wszystkie ustawienia "na maxa", czasem to pomaga.
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Mój kanał na YT: KLIK

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10824
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Urszula » 31 stycznia 2013, 20:00

Michał, czy na pewno wyłączyłeś akcelerację 3D w momencie, gdy wpisujesz imię gracza? Wstawiałam screeny, żeby to było widać w jakim miejscu, co należy zrobić.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 31 stycznia 2013, 20:03

Oczywiście, wyłączyłem :). Ale niewiele to pomaga. Zarówno z akceleracją, jak i bez, ciągle przycina. Próbowałem potem z nią i bez niej. Bez zmian.
Annico, ale ja nie widziałem żadnych plików z (cośtam).dll... Gdzie mogą być np.? :)
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2013, 21:09 przez michal0308, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

Awatar użytkownika
adventurka
Administrator
Posty: 2693
Rejestracja: 16 lutego 2012, 00:23
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował(a): 94 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 57 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: adventurka » 31 stycznia 2013, 20:17

Kontakt w sprawach forum: adventurka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Annica
Moderator
Posty: 575
Rejestracja: 27 listopada 2012, 21:37
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: Annica » 31 stycznia 2013, 20:21

Napisz jeszcze, jaką masz kartę graficzną i procesor. Jeżeli nic nie pomoże, najlepiej chyba użyć wirtualnej maszyny...
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Mój kanał na YT: KLIK

Awatar użytkownika
michal0308
Publicysta
Posty: 660
Rejestracja: 28 lutego 2012, 14:50
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://przygodomania.pl/forum/viewtopic ... 1869#p1869
Lokalizacja: Rzeszów ;)
Podziękował(a): 13 razy
Płeć:

Re: Najdłuższa podróż - uruchomienie pod XP i Vistę

Post autor: michal0308 » 31 stycznia 2013, 21:08

Moja karta obecnie to GeForce4 MX 440(with AGP8X). We wcześniejszej wiatraczek się spierniczył i mi wujek wymienił... na gorszą. To się nazywa wpaść z deszczu pod rynnę :D.
Procesor: AMD Athlon(tm) XP 2400+ 2,00 GHz. Więc to nie ten...
Obecnie: Gram w: W planach GTA lub Bugs.
Niedawno: Ukończyłem: Simon the Sorcerer 4 po raz drugi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Najdłuższa podróż: the longest journey”