Najdłuższa podróż: the longest journey - patche i uruchamianie

ODPOWIEDZ
machlak
Moderator

Re: Najdłuższa podróż: the longest journey - patche i uruchamianie

Post autor: machlak » 27 marca 2022, 23:19

Dobra wielkie dzięki za spolszczenie ja mam wersję GOG z neta i w niej nie miałem Polskiego języka a tym bardziej dubbingu ale teraz wszystko śmiga w końcu i po 20 latach będę mógł zacząć jeszcze raz tę niesamowitą podróż z April Ryan ;)

qwe
Podziękował(a): 2 razy

Re: TLJ Patch (1.61+) (2CD, STEAM, GOG) - Windows 7, 10

Post autor: qwe » 12 kwietnia 2023, 16:27

pi_kor pisze:
05 marca 2017, 00:31
Z racji powstania alternatywy dodam stosowną edycję. Rozwiązanie, które powstało lepiej się sprawdza i eliminuje kilka problemów, z którymi borykało się kilka osób w tym wątku.

GOG jakiś czas temu zaktualizował swoją bibliotekę o wersję polską tej gry. Kupienie i odpalenie surowej wersji działa jak powinno ale nadal pozostaje problem już leciwej grafiki.

Tutaj w grę wchodzi mod wypuszczony już jakiś czas temu. Przygotowałem małą instrukcję dla tego rozwiązania.

1. Pobieramy residualvm -> https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... or-windows (koniecznie tę wersję, zawiera pliki interpretujące silnik gry!)
2. Wypakowujemy do jakiegoś pustego folderu.
3. Jeśli nie zależy Ci na podmianie teł, przejdź do podpunktu 6

4. Ściągamy ten plik z podbitymi grafikami. -> https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... oads/tljhd
5. W pliku zip mamy 2 foldery "mods" i "Fonts". Wchodzimy w ten pierwszy, dalej w "TLJHD" i całą zawartość tego folderu przerzucamy do głównego folderu z grą.

6. Uruchamiamy residualvm.exe (lokalizacja pliku patrz podpunkt 2) i wskazujemy folder z grą. Raz dodana gra zapiszę się na liście i przy kolejnym uruchomieniu wystarczy wybrać ją z listy i uruchomić.

Spolszczenie do wersji angielskiej.
Kinowe, same napisy
Pełne z dubbingiem

Jeśli ktoś posiada polską wersję językową, a chce zagrać z angielskim dubbingiem i polskimi napisami, musi się zaopatrzyć w angielską wersję. W launcherach cyfrowej wersji chyba da się wybrać inną wersję językową do ściągnięcia.

*Spolszczenie testowałem tylko na STEAM, jeśli ktoś ma gdzie indziej to może dać znać czy jest oki.
*Jeśli ktoś chce połączyć dwa sposoby poprawienie wyglądu gry przez residualvm i wgrać spolszczenie. Najpierw wykonujemy powyższą instrukcję residualvm, później wkopiowujemy spolszczenie.
@pi_kor hej, czy spolszczenie pełne nadal działa? Zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją i spolszczone zostało tylko menu i napisy, natomiast dialogi są w wersji angielskiej. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki? :)

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 169 razy

Post autor: pi_kor » 13 kwietnia 2023, 09:40

Wrzucasz to do wersji steam, na golasa czy z modem?

W folderze są pliki XARC zawierające tekst i OVS dźwięk. Spolszczenie działa tylko do wersji angielskiej (bodajże 1.6) (polskie wydanie nie dostało tego patcha). Od tej wersji developer zmienił rozszerzenia plików audio z ISS na OVS. Jeśli nie posiadasz przed wgrywaniem czegokolwiek, plików z rozszerzeniem ovs to masz złą wersję i nie będzie działać.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

qwe

Post autor: qwe » 15 kwietnia 2023, 14:54

pi_kor pisze:
13 kwietnia 2023, 09:40
Wrzucasz to do wersji steam, na golasa czy z modem?

W folderze są pliki XARC zawierające tekst i OVS dźwięk. Spolszczenie działa tylko do wersji angielskiej (bodajże 1.6) (polskie wydanie nie dostało tego patcha). Od tej wersji developer zmienił rozszerzenia plików audio z ISS na OVS. Jeśli nie posiadasz przed wgrywaniem czegokolwiek, plików z rozszerzeniem ovs to masz złą wersję i nie będzie działać.
Dziękuję za odpowiedz!

Teraz mam wersję 2.0.0.12 GOG eng. Tak jak sugerowałeś najpierw zainstalowalam moda ulepszacajego grafikę, a dopiero potem spolszczenie. Weszłam w przykładowy folder 1b i mam tam teraz faktycznie pliki z rozszerzeniami .ovs oraz .iss, a także .sss, .ssn.

Wcześniej miałam polską wersję pudełkową 2cd, ale po zmianie kompa na takiego bez napędu CD zgrałam wszystkie stare płytki na dysk przenośny. Próbowałam najpierw zainstalować grę z tych zgranych z płyt CD plików, ale po odpaleniu instalatora z CD1 prosi o fizyczne CD2 i nie wiem jak to obejść. Próbowałam CD2 emulować w programach typu Power ISO, ale to nic nie zmienia, chyba ze coś robię źle :). Może tę wersję udałoby się jakoś poprawnie zainstalować i potem wyrzuciłabym na nią już tego moda ulepszającego grafikę zgodnie z Twoją instrukcja z pierwszego posta?

Co ciekawe, po próbie spolszczenia tej wersji eng wszystkie dialogi są po angielsku, ale przy pierwszym zadaniu po rozpoczęciu gry i połączeniu łuski z gałęzią odpala się jedna jedyna ścieżka z wypowiedzią April po polsku, potem znowu reszta jest po angielsku.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 15 kwietnia 2023, 17:15

Ta wersja jest kopią wydania pudełkowego (najprawdopodobniej z jakimiś poprawkami przez kogoś z GoGa by się poprawnie uruchamiała na nowych systemach) i plik exe jest w wersji 1.0.0.142. Rozszerzenia plików audio w tej wersji to ISS.

Sprawdziłem jeszcze jak wygląda sytuacja przy instalacji wersji angielskiej. O dziwo to ta sama wersja exe 1.0.0.142 czyli przed oficjalną łatką 1.61. Rozszerzenia plików audio to ISS.

Według info z neta:

2CD/DVD/Steam versions
Version 161, 160, 157, 156, 155, 154, 153, 152, 151, 150, 149, 148

4CD version
Version 142

Gog zwyczajnie używa starych wydań z 4CD, pliki spolszczenia są do wydania 2CD. Stąd brak zgodności.

Wersja gogowska posiada polską wersję językową. Po prostu podczas instalacji wybierz ją w lancherze. Mogłabyś też zwyczajnie ze swojej kopi PL płyt przekopiować ale to nie zadziała bo jest niezgodność wydań. Chyba że pliki w folderach przy instalatorze są z rozszerzeniem ISS. Sprawdź.

Pytanie w jakiej formie masz backup z płyty. Oddzielnie w folderach 1CD i 2CD, czy może wszystko wwalone w jeden. Przy rozbiciu na dwa foldery, wystarczy stworzyć 2 obrazy iso, dla obu płyt. Zamontować pierwszą i podczas zapytania o drugą, odmontować pierwszą i zamontować drugą. Tylko trzeba pamiętać by nowo zamontowana płyta miała tę samą literkę, wtedy powinno pójść bez problemu.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

qwe

Post autor: qwe » 15 kwietnia 2023, 17:43

Finalnie zakupiłam na gogu wersję Pl (wcześniej miałam instalkę bez tej wersji) i teraz już wszystko działa :). Dzięki wielkie za pomoc i dobrego wieczoru!

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 15 kwietnia 2023, 17:48

Dzięki, wzajemnie. Z ciekawości sprawdziłem co się stanie jak na gogowską angielską wersję wgram pliki ovs. Wygląda na to że silnik próbuje je odczytać, tyle ze u mnie zamiast dźwięku jest trzask w słuchawkach xD
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

qwe

Post autor: qwe » 15 kwietnia 2023, 19:54

Śmiesznie :). A tak przy okazji, orientujesz się może, czy są gdzieś tez dostępne filmiki z gry do podmiany w wersji HD? :)

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 15 kwietnia 2023, 21:46

Było w wątku, są na stronie moda, tyle że po angielsku w nazwach rozdziałów.
pi_kor pisze:
27 maja 2020, 09:14
Jeśli uruchamiasz grę przez residualvm to żadne tryby zgodności nie są potrzebne. W tej poprawce są też pliki z podbitymi filmikami (może dlatego nie działają oryginalne). Pobierz, wrzuć zawartość paczki (zawartość mods\TLJHD) do folderu z grą i sprawdź czy jest oki.

1080p:
https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... d-fmv-pack

720p:
https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... -pack-720p
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

qwe

Post autor: qwe » 15 kwietnia 2023, 22:21

O, super, dziękuję! :)

hern
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 23 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 38 razy

Post autor: hern » 01 czerwca 2025, 16:48

Dzisiaj odpaliłem sobie z HDmodem poprzez scummvm. Wszystko działa - ale czy można się pozbyć jakoś czarnych pasków po lewej i prawej stronie, aby ekran był osadzony na całym monitorze?

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 01 czerwca 2025, 16:56

W ustawieniach scummvm przed uruchomieniem sprawdź czy coś jest w opcjach "graphics".
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

ODPOWIEDZ

Wróć do „Najdłuższa podróż: the longest journey”