Najdłuższa podróż: the longest journey - patche i uruchamianie
-
- Moderator
Re: Najdłuższa podróż: the longest journey - patche i uruchamianie
Dobra wielkie dzięki za spolszczenie ja mam wersję GOG z neta i w niej nie miałem Polskiego języka a tym bardziej dubbingu ale teraz wszystko śmiga w końcu i po 20 latach będę mógł zacząć jeszcze raz tę niesamowitą podróż z April Ryan 

Re: TLJ Patch (1.61+) (2CD, STEAM, GOG) - Windows 7, 10
@pi_kor hej, czy spolszczenie pełne nadal działa? Zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją i spolszczone zostało tylko menu i napisy, natomiast dialogi są w wersji angielskiej. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki?pi_kor pisze: ↑05 marca 2017, 00:31Z racji powstania alternatywy dodam stosowną edycję. Rozwiązanie, które powstało lepiej się sprawdza i eliminuje kilka problemów, z którymi borykało się kilka osób w tym wątku.
GOG jakiś czas temu zaktualizował swoją bibliotekę o wersję polską tej gry. Kupienie i odpalenie surowej wersji działa jak powinno ale nadal pozostaje problem już leciwej grafiki.
Tutaj w grę wchodzi mod wypuszczony już jakiś czas temu. Przygotowałem małą instrukcję dla tego rozwiązania.
1. Pobieramy residualvm -> https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... or-windows (koniecznie tę wersję, zawiera pliki interpretujące silnik gry!)
2. Wypakowujemy do jakiegoś pustego folderu.
3. Jeśli nie zależy Ci na podmianie teł, przejdź do podpunktu 6
4. Ściągamy ten plik z podbitymi grafikami. -> https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... oads/tljhd
5. W pliku zip mamy 2 foldery "mods" i "Fonts". Wchodzimy w ten pierwszy, dalej w "TLJHD" i całą zawartość tego folderu przerzucamy do głównego folderu z grą.
6. Uruchamiamy residualvm.exe (lokalizacja pliku patrz podpunkt 2) i wskazujemy folder z grą. Raz dodana gra zapiszę się na liście i przy kolejnym uruchomieniu wystarczy wybrać ją z listy i uruchomić.
Spolszczenie do wersji angielskiej.
Kinowe, same napisy
Pełne z dubbingiem
Jeśli ktoś posiada polską wersję językową, a chce zagrać z angielskim dubbingiem i polskimi napisami, musi się zaopatrzyć w angielską wersję. W launcherach cyfrowej wersji chyba da się wybrać inną wersję językową do ściągnięcia.
*Spolszczenie testowałem tylko na STEAM, jeśli ktoś ma gdzie indziej to może dać znać czy jest oki.
*Jeśli ktoś chce połączyć dwa sposoby poprawienie wyglądu gry przez residualvm i wgrać spolszczenie. Najpierw wykonujemy powyższą instrukcję residualvm, później wkopiowujemy spolszczenie.

- pi_kor
- Publicysta
- Podziękował(a): 5 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 169 razy
Wrzucasz to do wersji steam, na golasa czy z modem?
W folderze są pliki XARC zawierające tekst i OVS dźwięk. Spolszczenie działa tylko do wersji angielskiej (bodajże 1.6) (polskie wydanie nie dostało tego patcha). Od tej wersji developer zmienił rozszerzenia plików audio z ISS na OVS. Jeśli nie posiadasz przed wgrywaniem czegokolwiek, plików z rozszerzeniem ovs to masz złą wersję i nie będzie działać.
W folderze są pliki XARC zawierające tekst i OVS dźwięk. Spolszczenie działa tylko do wersji angielskiej (bodajże 1.6) (polskie wydanie nie dostało tego patcha). Od tej wersji developer zmienił rozszerzenia plików audio z ISS na OVS. Jeśli nie posiadasz przed wgrywaniem czegokolwiek, plików z rozszerzeniem ovs to masz złą wersję i nie będzie działać.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Dziękuję za odpowiedz!pi_kor pisze: ↑13 kwietnia 2023, 09:40Wrzucasz to do wersji steam, na golasa czy z modem?
Teraz mam wersję 2.0.0.12 GOG eng. Tak jak sugerowałeś najpierw zainstalowalam moda ulepszacajego grafikę, a dopiero potem spolszczenie. Weszłam w przykładowy folder 1b i mam tam teraz faktycznie pliki z rozszerzeniami .ovs oraz .iss, a także .sss, .ssn.
Wcześniej miałam polską wersję pudełkową 2cd, ale po zmianie kompa na takiego bez napędu CD zgrałam wszystkie stare płytki na dysk przenośny. Próbowałam najpierw zainstalować grę z tych zgranych z płyt CD plików, ale po odpaleniu instalatora z CD1 prosi o fizyczne CD2 i nie wiem jak to obejść. Próbowałam CD2 emulować w programach typu Power ISO, ale to nic nie zmienia, chyba ze coś robię źle

Co ciekawe, po próbie spolszczenia tej wersji eng wszystkie dialogi są po angielsku, ale przy pierwszym zadaniu po rozpoczęciu gry i połączeniu łuski z gałęzią odpala się jedna jedyna ścieżka z wypowiedzią April po polsku, potem znowu reszta jest po angielsku.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!
- pi_kor
- Publicysta
Ta wersja jest kopią wydania pudełkowego (najprawdopodobniej z jakimiś poprawkami przez kogoś z GoGa by się poprawnie uruchamiała na nowych systemach) i plik exe jest w wersji 1.0.0.142. Rozszerzenia plików audio w tej wersji to ISS.
Sprawdziłem jeszcze jak wygląda sytuacja przy instalacji wersji angielskiej. O dziwo to ta sama wersja exe 1.0.0.142 czyli przed oficjalną łatką 1.61. Rozszerzenia plików audio to ISS.
Według info z neta:
2CD/DVD/Steam versions
Version 161, 160, 157, 156, 155, 154, 153, 152, 151, 150, 149, 148
4CD version
Version 142
Gog zwyczajnie używa starych wydań z 4CD, pliki spolszczenia są do wydania 2CD. Stąd brak zgodności.
Wersja gogowska posiada polską wersję językową. Po prostu podczas instalacji wybierz ją w lancherze. Mogłabyś też zwyczajnie ze swojej kopi PL płyt przekopiować ale to nie zadziała bo jest niezgodność wydań. Chyba że pliki w folderach przy instalatorze są z rozszerzeniem ISS. Sprawdź.
Pytanie w jakiej formie masz backup z płyty. Oddzielnie w folderach 1CD i 2CD, czy może wszystko wwalone w jeden. Przy rozbiciu na dwa foldery, wystarczy stworzyć 2 obrazy iso, dla obu płyt. Zamontować pierwszą i podczas zapytania o drugą, odmontować pierwszą i zamontować drugą. Tylko trzeba pamiętać by nowo zamontowana płyta miała tę samą literkę, wtedy powinno pójść bez problemu.
Sprawdziłem jeszcze jak wygląda sytuacja przy instalacji wersji angielskiej. O dziwo to ta sama wersja exe 1.0.0.142 czyli przed oficjalną łatką 1.61. Rozszerzenia plików audio to ISS.
Według info z neta:
2CD/DVD/Steam versions
Version 161, 160, 157, 156, 155, 154, 153, 152, 151, 150, 149, 148
4CD version
Version 142
Gog zwyczajnie używa starych wydań z 4CD, pliki spolszczenia są do wydania 2CD. Stąd brak zgodności.
Wersja gogowska posiada polską wersję językową. Po prostu podczas instalacji wybierz ją w lancherze. Mogłabyś też zwyczajnie ze swojej kopi PL płyt przekopiować ale to nie zadziała bo jest niezgodność wydań. Chyba że pliki w folderach przy instalatorze są z rozszerzeniem ISS. Sprawdź.
Pytanie w jakiej formie masz backup z płyty. Oddzielnie w folderach 1CD i 2CD, czy może wszystko wwalone w jeden. Przy rozbiciu na dwa foldery, wystarczy stworzyć 2 obrazy iso, dla obu płyt. Zamontować pierwszą i podczas zapytania o drugą, odmontować pierwszą i zamontować drugą. Tylko trzeba pamiętać by nowo zamontowana płyta miała tę samą literkę, wtedy powinno pójść bez problemu.
Spolszczenia maszynowe:
Finalnie zakupiłam na gogu wersję Pl (wcześniej miałam instalkę bez tej wersji) i teraz już wszystko działa
. Dzięki wielkie za pomoc i dobrego wieczoru!

- pi_kor
- Publicysta
Dzięki, wzajemnie. Z ciekawości sprawdziłem co się stanie jak na gogowską angielską wersję wgram pliki ovs. Wygląda na to że silnik próbuje je odczytać, tyle ze u mnie zamiast dźwięku jest trzask w słuchawkach xD
Spolszczenia maszynowe:
Śmiesznie
. A tak przy okazji, orientujesz się może, czy są gdzieś tez dostępne filmiki z gry do podmiany w wersji HD? 

- pi_kor
- Publicysta
Było w wątku, są na stronie moda, tyle że po angielsku w nazwach rozdziałów.
pi_kor pisze: ↑27 maja 2020, 09:14Jeśli uruchamiasz grę przez residualvm to żadne tryby zgodności nie są potrzebne. W tej poprawce są też pliki z podbitymi filmikami (może dlatego nie działają oryginalne). Pobierz, wrzuć zawartość paczki (zawartość mods\TLJHD) do folderu z grą i sprawdź czy jest oki.
1080p:
https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... d-fmv-pack
720p:
https://www.moddb.com/mods/the-longest- ... -pack-720p
Spolszczenia maszynowe:
-
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 23 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 38 razy
Dzisiaj odpaliłem sobie z HDmodem poprzez scummvm. Wszystko działa - ale czy można się pozbyć jakoś czarnych pasków po lewej i prawej stronie, aby ekran był osadzony na całym monitorze?
- pi_kor
- Publicysta
W ustawieniach scummvm przed uruchomieniem sprawdź czy coś jest w opcjach "graphics".
Spolszczenia maszynowe: