Backbone - demo, trailer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monttsserat
Moderator
Podziękował(a): 19 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Backbone - demo, trailer

Post autor: Monttsserat » 03 maja 2019, 11:54

Obrazek
Backbone to pikselowa gra przygodowa typu wskaż i kliknij z elementami skradanki oraz cRPG. Jej producentem i wydawcą jest studio EggNut. W 2018 roku gra uzyskłała finansowanie przez platformę crowdfundingową Kickstarter.

Klimat produkcji inspirowany jest filmami neonoir. W grze wcielamy się w postać detektywa - Howarda Lotora - który jest antropomorficznym szopem mieszkającym w dystopicznej wersji miasta Vancouver zamieszkałego przez inne zwierzęta.

Produkcja łączy w sobie wysokiej jakości elementy 3D z pikselową grafiką. Każda animacja w grze jest ręcznie robiona klatka po klatce, a środowisko jest wzorowane na prawdziwych ulicach Vancouver.

Premiera gry przewidziana na 2020 rok

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lepiej wspierać rodzimych artystów, niż być ignorantem

http://www.annaalternatywnie.blogspot.com
http://www.annateodorczyk.com

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy
Re: Backbone

Post autor: kNOT » 03 maja 2019, 11:58

I znowu te paskudne piksele :chory:

Kiedy twórcy wreszcie zauważą, że moda na brzydotę już się skończyła i czas na coś ładnego?
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: DirkPitt1 » 03 maja 2019, 12:46

kNOT pisze:I znowu te paskudne piksele :chory:

Kiedy twórcy wreszcie zauważą, że moda na brzydotę już się skończyła i czas na coś ładnego?
Całkowicie się zgadzam. Niestety twórcy przygodówek nie mogą konkurować budżetem i wielkością zespołu z twórcami RDR2 czy innego Days Gone, więc jest w tym pewien sens, żeby pójść inną drogą, zamiast walczyć w z góry przegranej konkurencji. Tutaj grafika nie należy może do najbrzydszych, jakie widziałem, ale to zestawienie Unreal Engine i pikseloza... Good Lord! :szok:

Inna sprawa, że tutejsze antropomorficzne zwierzaki i tak podobają mi się bardziej niż te z Blacksada.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Monttsserat
Moderator

Re: Backbone - demo, trailer

Post autor: Monttsserat » 03 maja 2019, 17:05

Zgadzam się z DirkPitt1 - niestety takie studia nie mają pieniędzy by inwestować tyle w oprawę graficzną a przede wszystkim w silnik, który by to udźwignął. Niestety bierzemy, co mamy. Same postacie moze nie zachwycają, ale podoba mi się bardzo miasto i klimat gry.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 66 razy

Post autor: earwig11 » 04 maja 2019, 11:27

Jestem ciekaw tej gry. Widać, że Unreal Engine pozwolił na efekty niedostępne w przygodówkach na silniku AGS - najazdy kamery, wielowarstwowe tła czy dynamiczne cienie i oświetlenie.

Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Emu » 19 lipca 2019, 21:46

kNOT pisze:I znowu te paskudne piksele :chory:

A ja uważam, że "czy dy" nie może się równać ze starą dobrą grafiką pikselową. Choć żeby ona dobrze wyszła, warto też robić grę bez nadmiernego rozmachu, przede wszystkim zachować także nieco staroświecką rozdzielczość. "Mage's Initiation", "Unavowed", "Whispers of a Machine" mają 640x400 lub 640x360, "Foxtail" i "The Crimson Diamond" 320x180 x2 i 320x200 x2 i przynajmniej mnie się bardzo podobają. Zaś "Backbone" wprost zaparło mi dech w piersiach.

Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: Annica » 26 maja 2021, 15:39

Jest data premiery - 8 czerwca.
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 38 razy

Post autor: Zagadka » 27 maja 2021, 12:36

Miasto wygląda cudownie, choć w pikselach, to jest naprawdę klimatyczne. Zwiastun mnie zaciekawił i uwielbiam takie detektywistyczne historie, muzyka dobrze podkreśla klimat. Wcześniej ignorowałem tę produkcję, ale teraz mnie zaciekawili :).
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 145 razy

Post autor: pi_kor » 27 maja 2021, 21:56

Monttsserat pisze:
03 maja 2019, 17:05
Zgadzam się z DirkPitt1 - niestety takie studia nie mają pieniędzy by inwestować tyle w oprawę graficzną a przede wszystkim w silnik, który by to udźwignął. Niestety bierzemy, co mamy. Same postacie moze nie zachwycają, ale podoba mi się bardzo miasto i klimat gry.
Bardziej nie mają mocy przerobowej na 2,5 lub 3D jak i sensu ładowania się w ten rodzaj gier. Zawsze można było iść w rysunkowe 2D ale pixelart to chyba kierunek (po 2,5D) jaki obierają devi przy opowiadaniu historii ale bardziej poważnej. Obecnie UE i Unity to "darmowe" silniki, grę możesz na nich napisać i dopiero później odpalasz % od sprzedaży i od jakiegoś tam progu. Więc powód jest prosty, przygodówki są mniej popularne więc nikt nie będzie ładował kasy w wodotryski bo tylko wtopi pieniądze. I tak już z fazy, duże produkcje z polskim dubbingiem, doszliśmy do, małe popierdółki bez voice actingu (przy tego rodzaju grze to lwia część budżetu, oczywiście jeśli mówimy o profesjonalnym nagraniu głosów) i po angielsku.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: Annica » 21 października 2021, 19:10

28 października wyjdzie polska wersja językowa.
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 75 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 46 razy

Post autor: jackowsky » 21 października 2021, 19:44

Dzięki za informację. Obadam.
Ostatnio skończone: Indiana Jones and the Fate of Atlantis PL (70%), Polda 6 CZ (70%), Champy the Useless Vampire PL (60%), Mindlock: Apartment, The PL (80%), Abandoned Planet, The (60%)

Awatar użytkownika
Monttsserat
Moderator

Post autor: Monttsserat » 05 września 2022, 09:47

Twórcy kolejną grę zapowiadają: The Backbone Preludes. Poniżej trailer:

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 371 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 95 razy

Post autor: kassiopestka » 05 września 2022, 13:56

Jak nie przepadam za pikselozą, ta wygląda całkiem, całkiem. A jak jeszcze będzie znów wersja PL - superek. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 57 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 19 razy

Post autor: Konrad » 05 września 2022, 20:44

Mam jedynkę. Bardzo ładna gra. Przeszedłem tylko prolog i pamiętam że to nie była klasyczna pnc (może dalej już tak ale prolog nie bardzo). Trochę jakby lekka platformówka z elementami przygodowymi, dialogami itd. Bardzo klimatyczna. Nie wiem jak jest dalej ale jak kogoś ta gra interesuje to może warto zrobić research żeby potem nie było rozczarowania.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 371 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 95 razy

Post autor: kassiopestka » 05 września 2022, 22:41

No faktycznie, na Steamie nie jest zaznaczone, że point-and-click, tylko że narracyjna. Może obczaję demo kiedyś, na pewno - zanim kupię. Dzięki za zwrócenie na to uwagi. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

ODPOWIEDZ

Wróć do „Backbone”