Immortal Mantis - zwiastun

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy
Immortal Mantis - zwiastun

Post autor: Drenz » 03 lipca 2022, 12:06

Obrazek

Wcielamy się w faceta o imieniu Akin, który zakupił dom (jak się później okaże z ponurą przeszłością) i przygotowuje się do nocy, ale przez tajemniczego osobnika nie będzie dane mu zasnąć. Immortal Mantis to pixelowy horror, w którym przyjdzie nam rozwiązać kilka łamigłówek a podjęte działania mogą doprowadzić do dwóch różnych zakończeń.

STEAM / Przygodopedia

Zwiastun:
Ostatnio skończone: Caravan SandWitch, Gibbon: Beyond the Trees, Rum & Gun, Deep Sleep Trilogy, Spava, After the Flood, Kvark, Guile & Glory: Firstborn, Hellslave
Gram: Starsand, Blood West, Weakless, Escape First Alchemist, Vaccine Rebirth, Straya

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy
Re: Immortal Mantis - zwiastun

Post autor: Piotr_85 » 10 lipca 2022, 12:41

Gdy patrzę na tą grafikę mam wrażenie że twórcy są już zbyt leniwi nawet na pixel art z lat 90 i cofają się coraz dalej do 8 bitowych systemów. Mnie to coraz bardziej zniechęca od zapoznawania się z takimi tytułami. :|
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy

Post autor: Drenz » 10 lipca 2022, 15:11

Leniwi byliby twórcy gdyby korzystali z gotowych assetów, czego tutaj raczej nie ma, albo pixel art byłby na naprawdę niskim poziomie. W Immortal Mantis oprawa podkreśla atmosferę grozy i niepokoju. Ogólnie jest to dobra choć krótka gra, ale scena zabójstwa mnie nawet zaskoczyła, bo nie spodziewałem się, że tak zostanie przedstawiona.
Ostatnio podobają mi się gry, ktorych grafika stylizowana jest na oprawę z PSX albo z początków wieku. Robi to klimat.
Ostatnio skończone: Caravan SandWitch, Gibbon: Beyond the Trees, Rum & Gun, Deep Sleep Trilogy, Spava, After the Flood, Kvark, Guile & Glory: Firstborn, Hellslave
Gram: Starsand, Blood West, Weakless, Escape First Alchemist, Vaccine Rebirth, Straya

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 17 lipca 2022, 09:47

Jak dla mnie grafika stoi właśnie na naprawdę niskim poziomie. Wiem że każdy ma swoje gusta ale nie oszukujmy się atmosferę grozy można osiągnąć nawet za pomocą dwóch kolorów i dowolnego stylu graficznego, nie trzeba w tym celu specjalnie robić gry brzydką. Kiedyś gry wyglądały tak ubogo nie dlatego że taki był zamysł twórczy tylko dlatego że ograniczone były możliwości komputerów względem wyświetlania ilości spritów i kolorów. Teraz tłumaczenie się brzydotą gier że to pixel art i gra indie to dla mnie efekt lenistwa. Nie brakuje ładniejszych gier w tym stylu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 360 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 17 lipca 2022, 13:52

Piotr_85 pisze:
17 lipca 2022, 09:47
Nie brakuje ładniejszych gier w tym stylu.
A z jakich foty powrzucałeś? Ostatnia Born Punk, druga Kathy Rain? Dobrze zgadłam? A pierwsza?
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 93 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy

Post autor: Adam_OK » 17 lipca 2022, 16:59

kassiopestka pisze:
17 lipca 2022, 13:52
Piotr_85 pisze:
17 lipca 2022, 09:47
Nie brakuje ładniejszych gier w tym stylu.
A z jakich foty powrzucałeś? Ostatnia Born Punk, druga Kathy Rain? Dobrze zgadłam? A pierwsza?
Lamplight City.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Immortal Mantis”