Excavation of Hob's Barrow, The - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
3
50%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
2
33%
6. Mogłaby być troszkę lepsza
0
Brak głosów
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
1
17%
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 6

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 201 razy
Excavation of Hob's Barrow, The - ocena użytkownika

Post autor: Urszula » 28 września 2022, 20:54

Excavation of Hob's Barrow.jpg
Mile widziane uzasadnienie oceny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 110 razy
Re: Excavation of Hob's Barrow, The - ocena użytkownika

Post autor: DirkPitt1 » 28 września 2022, 21:47

Z jednej strony podoba mi się tematyka i grafika. Z drugiej strony klimat chwilami siadał, a zagadki są proste i żadna z nich nie sprawi, że zapamiętam ją ze względu na pomysłowość. Myślę, że 7+ nie będzie oceną krzywdzącą.

Plusy:
Bardzo estetyczny pixel art
Atmosfera (przez większość czasu)
Pasująca muzyka
Piękne krajobrazy

Minusy:
Momentami klimat siada
Mało i bardzo proste zagadki nieprzedmiotowe
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Emu » 30 września 2022, 20:24

A ja mam pytanie: czy ktoś tworzy do tego przejściopis, czy mogę to sobie zarezerwować?
Chwilkę mi to zajmie z pewnego zabawnego powodu: jestem cykor i grywam w takie straszne gry tylko przy świetle dziennym ;), ale gra jest faktycznie dość łatwa i pamiętam, jak prawie wszystko przejść, więc ponowne przejście pójdzie mi szybko. Tylko oczywiście muszę się przy tym odrywać od grania i przechodzić do pliku z przejściopisem...

Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 59 razy

Post autor: Annica » 03 października 2022, 19:47

Początek gry 8,5, środek 5 (jak dla mnie za bardzo przewidywalny i klimat siada...), końcówka 9. Średnio... 7,5.

Plusy:
+ fabuła
+ klimat, tematyka (szczególnie na początku i na końcu)
+ oprawa audiowizualna
+ bardzo dobre zakończenie

Minusy:
- w pewnych momentach klimat siada i robi się przewidywalnie...
- (moim zdaniem) dubbing niektórych postaci nie pasuje
- łatwe zagadki
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 360 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 05 października 2022, 13:08

Emu pisze:
30 września 2022, 20:24
A ja mam pytanie: czy ktoś tworzy do tego przejściopis, czy mogę to sobie zarezerwować?
Sugerowałabym we właściwym temacie dorzucić jednak w tytule wątku "solucja, poradnik". Zwiększysz szanse, że ktoś, szukając rozwiązania swojego problemu w grze, znajdzie twój opis jej przejścia. Słowa "przejściopis", skądinąd bardzo fajnego, raczej nikt jednak w takich sytuacjach nie wpisuje w Google'a. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Rot Happy
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Rot Happy » 08 października 2022, 18:13

Nie, nie i jeszcze raz nie. Pozycja nudna, przegadana, praktycznie na każdej planszy mamy dialogi do przeprowadzenia. Momentami czułem się jak w jakimś walking simie. Łazimy, gadamy i wykonujemy jakieś pierdoły, które prowadzą do bezczelnego, liniowego zakończenia. Aż się prosiło o dwa zakończenia w tym np. jedno bardziej wymagające do uzyskania. Tak się dzisiaj gier nie projektuje.

Po przyjemnym (ale w dużej mierze sztampowym), opartym na wielu zagadkach Sumatra: Fate of Yandi, tutaj śledzimy historię, na którą nie mamy jakiegokolwiek wpływu co jest negatywnie odczuwalne. Historię z domieszką wymuszonych na tle tej opowieści, niewpasowujących się w klimat zagadek przedmiotowych. Klisza w nich goni kliszę i zaburzają atmosferę całości.

4/10 spory zawód i nie polecam.
Ostatnio zmieniony 12 października 2022, 22:35 przez Rot Happy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Post autor: Konrad » 12 października 2022, 21:58

Mam takie wrażenie że tej grze nieco zaszkodziła zbyt długa promocja w mediach społecznościowych. Czekałem na ten tytuł odkąd pojawiły się pierwsze zapowiedzi na Twitterze i czekałem i czekałem, w międzyczasie pojawiło się demo z kapitalnym klimatem, a na pełną grę dalej czekałem i czekałem i czekałem... i pewnie dalej bym czekał gdyby Wadjet Eye nie wzięło spraw związanych z wydaniem w swoje ręce. Dziś ukończyłem i czuję pewien niedosyt.

Z jednej strony podoba mi się historia, bohaterowie, grafika i udźwiękowienie. Z drugiej, czuję zawód że zagadki proste, gra liniowa i że gdzieś (co już inni Forumowicze wypunktowali) ucieka po drodze klimat tej gry. Czy to jest wina gry że oczekiwałem (być może) zbyt wiele? Pewnie nie. To nie jest zła gra. Zdecydowanie warto ją kupić, ukończyć, wesprzeć tym samym Twórców bo mają potencjał na przyszłość.

Waham się pomiędzy 6 a 7 na 10. Demo było kapitalne. Może gdybym go nie ukończył zawczasu i zaczął przygodę od razu, z pełną grą to jego klimat przelałby się na całość, a tak trochę jakbym jadł zimne frytki. Myślę jednak że jest mnóstwo graczy którzy mają carte blanche przed sobą, dlatego daję 7/10, zwłaszcza że mimo wszystko grało mi się bardzo przyjemnie i myślę że jeszcze kiedyś do tego tytułu wrócę.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy

Post autor: SpokoWap » 13 maja 2024, 19:56

Oprawa A/V i nastrój pierwszych scen rozbudził mój apetyt na mocny, przemyślany i dojrzały psychologiczny dreszczowiec (marzyło mi się coś na poziomie serii Blackwell), ale twórcy szybko rozbili te oczekiwania brakiem instynktu w prowadzeniu fabuły, fuszerką w dialogach i pietrzącymi się zagadkami z gatunku "przynieś-podnieś-pozamiataj" :P Przez jakieś 4-5 godzin kręciłem na to wszystko nosem, ale kiedy już przetrwałem etap ciężkiego zawodu zacząłem bawić się bardzo dobrze. To dobra przygodówka jako tako, ale potencjał miała na coś o co najmniej klasę wyżej, stąd zawód i ocena 7/10.
Obecnie grane: Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Excavation of Hob's Barrow, The”