Return to Monkey Island - zwiastun i dyskusja

ODPOWIEDZ
hern
Obserwator
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy
Return to Monkey Island - zwiastun i dyskusja

Post autor: hern » 04 kwietnia 2022, 18:46

Return-to-Monkey-Island.cover..png
Premiera zapowiedziana na ten rok :oczko: https://returntomonkeyisland.com/

Return to Monkey Island to nieoczekiwany, ekscytujący powrót twórcy serii Rona Gilberta, który kontynuuje historię legendarnych gier przygodowych The Secret of Monkey Island i Monkey Island 2: LeChuck's Revenge opracowanych we współpracy z Lucasfilm Games.

Minęło wiele lat, odkąd Guybrush Threepwood był ostatnio uwięziony w bitwie na rozum ze swoim wrogiem, piratem zombie LeChuckiem. Jego prawdziwa miłość, Elaine Marley, odwróciła swoją uwagę od rządzenia, a sam Guybrush jest zagubiony i niespełniony, ponieważ nigdy nie znalazł Sekretu Małpiej Wyspy. Modni, młodzi przywódcy piratów dowodzeni przez kapitana Madisona odsunęli starą gwardię od władzy, Melee Island zmieniła się na gorsze, a słynny biznesmen Stan został uwięziony za „przestępstwa związane z marketingiem”.

Przekomarzaj się ze starymi przyjaciółmi i nowymi twarzami na znajomych wyspach teraz pod niebezpiecznym nowym przywództwem. Następnie wypłyń na pełne morze i odkrywaj nowe i nieznane, starając się wyjść z trudnych sytuacji. Sprytne łamigłówki, dziwaczne sytuacje i niszczycielskie riposty to wszystko, co stoi między Guybrushem a chwałą.
19 września 2022 Premiera

Steam/ GOG / Przygodopedia

Trailer

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Guerrero Ricci
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy
Re: Return to Monkey Island

Post autor: Guerrero Ricci » 04 kwietnia 2022, 18:58

Łoooo, czyżby zapowiadała się przygodówka roku? :D Ale jestem podekscytowany tą zapowiedzią, nie mogę się doczekać :cwaniak:

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 76 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 58 razy

Post autor: Adam_OK » 04 kwietnia 2022, 19:27

Też jestem ciekawy co z tego wyjdzie.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy

Post autor: DirkPitt1 » 04 kwietnia 2022, 20:04

Trochę strach, co wyjdzie z ruszania takiego klasyka, ale też mnie ciekawi jak to wyjdzie.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 282 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 78 razy

Post autor: kassiopestka » 04 kwietnia 2022, 22:58

No właśnie też trafiłam na to w necie. :)

A niech mi ktoś powie, czy można zagrać we wszystkie poprzednie części po polsku?
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: Lord Winklebottom Investigates
W kolejce: BROK the InvestiGator, Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 12 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 33 razy

Post autor: SpokoWap » 04 kwietnia 2022, 23:07

Guerrero Ricci pisze:
04 kwietnia 2022, 18:58
Łoooo, czyżby zapowiadała się przygodówka roku? :D
Na pewno najgłośniejsza przygodówka roku, a czy najlepsza? Czas pokaże :D
kassiopestka pisze:
04 kwietnia 2022, 22:58
A niech mi ktoś powie, czy można zagrać we wszystkie poprzednie części po polsku?
Oficjalnie nie, nieoficjalnie tak, bo są fanowskie łatki PL, nawet do niezbyt wysoko ocenianej odsłony od Telltale :oczko:
Obecnie grane: Nightlong: Union City Conspiracy (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 282 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 78 razy

Post autor: kassiopestka » 04 kwietnia 2022, 23:25

Bombeczka. :) Czyli trzeba będzie ponadrabiać. Muszę potrenować rozciąganie czasu. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: Lord Winklebottom Investigates
W kolejce: BROK the InvestiGator, Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
layne
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 15 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 12 razy

Post autor: layne » 04 kwietnia 2022, 23:37

Escape from Monkey Island doczekało się spolszczenia?
Gram:
Niedawno ukończyłem: Kathy Rain

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 12 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 33 razy

Post autor: SpokoWap » 05 kwietnia 2022, 00:25

Kurczę, no właśnie, ukazało się w końcu? Bo wiem, że ktoś kiedyś nad nim pracował. Nie można tak zostawić serii bez jednej odsłony po polsku :dziadek:
Obecnie grane: Nightlong: Union City Conspiracy (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
Guerrero Ricci
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy

Post autor: Guerrero Ricci » 05 kwietnia 2022, 07:04

SpokoWap pisze:
04 kwietnia 2022, 23:07
Na pewno najgłośniejsza przygodówka roku, a czy najlepsza? Czas pokaże :D
Thimbleweed Park było świetne, więc jestem dobrej myśli, że Ron Gilbert również i przy nowej odsłonie Małpiej Wyspy się postara :okok:

hern
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: hern » 05 kwietnia 2022, 09:55

layne pisze:
04 kwietnia 2022, 23:37
Escape from Monkey Island doczekało się spolszczenia?
Z tego co jest mi wiadomym nie ma spolszczenia. Były próby aby tego dokonać, ale to jedyna część Małpiej Wyspy bez wersji Pl.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 84 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: Nfsfan83 » 05 kwietnia 2022, 15:03

Napiszę to co dałem pod trailerem: gówniana flashowa grafika, czemu nie piękna SVGA ręcznie rysowana jak w TCOMI?
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 59 razy

Post autor: twig » 05 kwietnia 2022, 20:25

Nfsfan83 pisze:
05 kwietnia 2022, 15:03
Napiszę to co dałem pod trailerem: gówniana flashowa grafika, czemu nie piękna SVGA ręcznie rysowana jak w TCOMI?
Bo w tę grę będzie się grało na konsoli podpiętej do telewizora 8K. Grafika musi się bez problemu skalować, więc musi być raczej mocno stylizowana niż szczegółowa. W sumie to schematyczne 3D jest bardzo w duchu oprawy graficznej najstarszych części.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
tiger250
Obserwator
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy

Post autor: tiger250 » 06 kwietnia 2022, 09:10

No to muszę w koncu zagrać w starsze części :)

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309

Post autor: Nfsfan83 » 06 kwietnia 2022, 14:10

twig pisze:
05 kwietnia 2022, 20:25
Nfsfan83 pisze:
Bo w tę grę będzie się grało na konsoli podpiętej do telewizora 8K. Grafika musi się bez problemu skalować, więc musi być raczej mocno stylizowana niż szczegółowa. W sumie to schematyczne 3D jest bardzo w duchu oprawy graficznej najstarszych części.
Jak już coś to do 4K ;) 8K jeszcze chore ceny, masakrycznie źle to jak dla mnie wygląda. Nawet Runaway 1 już w max 1024x768 jest super. Pewnie wyjdzie szajs jak zawsze z takiego wskrzeszania trupów.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn

goury1
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: goury1 » 06 kwietnia 2022, 19:24

Nfsfan83 pisze:
06 kwietnia 2022, 14:10
twig pisze:
05 kwietnia 2022, 20:25
Nfsfan83 pisze:
Jak już coś to do 4K ;) 8K jeszcze chore ceny, masakrycznie źle to jak dla mnie wygląda. Nawet Runaway 1 już w max 1024x768 jest super. Pewnie wyjdzie szajs jak zawsze z takiego wskrzeszania trupów.
Ron Gilbert chciał opowiedzieć swoją wersję kontynuacji LeChuck's Revange od wielu lat, nie wierzę, żeby teraz spartolił robotę! Zatem nie zgadzam się z komentarzem o wskrzeszaniu trupów, wielu graczy - w tym i ja - latami marzyło, żeby Ron Gilbert dostał tę szansę. Od lat tak nie czekałem na żadną grę, jak na tę produkcję!

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: earwig11 » 07 kwietnia 2022, 17:02

Cieszę się, że wychodzi kolejna część Małpiej Wyspy. Flashowa grafika też mi nie pasuje, ale na razie to tylko jeden screen, więc na razie trudno wyrokować czy będzie aż tak źle. Szkoda tylko, że odcięli się od trzeciej części (jednej z najlepszych) i pozostałych. W Return to Monkey Island fabuła ma być kontynuacją dwójki.

goury1
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: goury1 » 07 kwietnia 2022, 18:09

earwig11 pisze:
07 kwietnia 2022, 17:02
Cieszę się, że wychodzi kolejna część Małpiej Wyspy. Flashowa grafika też mi nie pasuje, ale na razie to tylko jeden screen, więc na razie trudno wyrokować czy będzie aż tak źle. Szkoda tylko, że odcięli się od trzeciej części (jednej z najlepszych) i pozostałych. W Return to Monkey Island fabuła ma być kontynuacją dwójki.
Ron Gilbert potwierdził na Twiterze, że Curse of Monkey Island zostaje w kanonie serii oraz że w nowej grze pojawi się Gadająca Czaszka Murray!

Zastanawia mnie, w jaki sposób Ron opowie własny ciąg dalszy z Monkey Island 2, a jednocześnie utrzyma Curse of Monkey Island w kanonie serii... Osobiście zgaduję, że wprowadzi multiversum. Murraya spotykamy po raz pierwszy dopiero na początku COMI, multiversum tłumaczyłoby w jaki sposób Murray mógłby się pojawić w nadchodzącej grze. Może Guybrush odwiedzi w takcie nowej gry alternatywne rzeczywistości - i tam spotka Murraya... Takie rozwiązanie obstawiam.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta

Post autor: Nfsfan83 » 08 kwietnia 2022, 13:31

Murraya nie znalismy przed TCOMI więc teraz może być jego historia jako całokształtnego kostka ;) w TCOMI zostaje czacha po tym, jak Guybrush trafił z armaty w te łodzie piratów na początku. Nawet jeżeli już grafika by poszła w stylu Broken Sword 5 ( ręcznie rysowane tła) a postacie 3D udające 2D to już lepiej. Ja obawiam się, że jedna grafika będzie flashowa jak w Special Edition (może wykorzystają jakieś arty z tych edycji).

MI2 i 3 jakby nie zakończenia były by idealne ;)

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 22 razy

Post autor: Sir_Kiełbasa » 09 kwietnia 2022, 15:23

A "niesmaczek" w postaci telefonu w dżungli to był w 1 czy 2?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Return to Monkey Island”