Paradise lost - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
0
Brak głosów
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
0
Brak głosów
6. Mogłaby być troszkę lepsza
2
50%
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
2
50%
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
adventurka
Publicysta
Podziękował(a): 133 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 104 razy
Paradise lost - ocena użytkownika

Post autor: adventurka » 27 marca 2021, 17:12

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 37 razy
Re: Paradise lost - ocena użytkownika

Post autor: Drenz » 16 kwietnia 2021, 08:21

W ankiecie 6. Dosłowny walking simulator. Tylko dla miłośników tego typu gier, choć też może ich nie przekonać ze względu na tempo rozgrywki. Inni nie mają tutaj czego szukać.
Ostatnio skończone: Sophia the Traveler, Dusty, Hoa, Tiny Traffic, Adam - Lost Memories
Gram: Starsand, Blood West, Weakless, Straya, Open Fishing XL

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 75 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 46 razy

Post autor: jackowsky » 19 kwietnia 2021, 19:50

Podpiszę się pod powyższą opinią, ale dam ocenę ząbek niższą.
Ostatnio skończone: Indiana Jones and the Fate of Atlantis PL (70%), Polda 6 CZ (70%), Champy the Useless Vampire PL (60%), Mindlock: Apartment, The PL (80%), Abandoned Planet, The (60%)

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: DirkPitt1 » 28 sierpnia 2023, 18:33

Niestety, nie mam dobrego zdania o tej grze. O ile sam pomysł na historię alternatywną i umiejscowienie akcji w interesująco zaprojektowanym schronie oraz treść rozmaitych notatek oceniam na plus, nie mogę przejść obojętnie obok wad tego symulatora chodzenia. Fabuła początkowo intryguje, ale później wszystko się rozmywa i wychodzi tak sobie. Wątek bogów dorzucono chyba tylko po to, żeby było bardziej słowiańsko, a angielski dubbing z polskimi wtrąceniami nie brzmi szczególnie dobrze. Tempo poruszania się bohatera jest tragiczne, a bieganie w zasadzie nie robi różnicy. Mógłbym co prawda wspaniałomyślnie uznać, że zrobiono tak ze względów fabularnych, żeby pokazać jak wycieńczony jest nasz protagonista, ale nic z tego. Brutalna prawda jest zupełnie inna: twórcy zdecydowali się na takie, a nie inne tempo poruszania się i bieda interakcje w postaci konieczności "pociągnięcia" dźwigni czy "popchnięcia" drzwi (których to czynności animacje też należą do dość niemrawych), zamiast rozwiązać to zwyczajnie wciśnięciem klawisza "użyj", żeby jakoś wydłużyć gameplay, który w normalnych okolicznościach starczyłby może na godzinę.

Przypuszczalnie w tego samego powodu nie da się przeklikać rozmów/monologów/scenek, gdy trzeba je obejrzeć, wysłuchać ponownie z powodu błędów. Jakich błędów? Wyjątkowo irytujących. Zacznijmy od tego, że po wczytaniu zapisu gracz może odkryć, że jego postać przebiera nogami w powietrzu, zawieszona kilka cm nad podłogą i nie jest w stanie ruszyć się z miejsca. Szczerze powiedziawszy, mam gdzieś, że ten błąd stosunkowo łatwo da się naprawić, wyłączając w opcjach kołysanie głowy w trakcie chodzenia, Jeśli po dwóch latach od premiery twórcom wciąż nie chciało się naprawić tak znanego błędu dotyczącego podstawowej funkcji symulatora chodzenia, jaką jest chodzenie, to jest to poziom partactwa i zlewania klienta, którego po prostu nie można akceptować. A to jeszcze nie wszystko, gdyż istnieje kolejny problem związany z chodzeniem. Czasem animacja bohatera psuje jego zdolność chodzenia. Przytrafiło mi się to dwukrotnie: raz, gdy Szymon musiał odczytać Ewie numer z tablicy kontrolnej pewnych drzwi, jego animacja jakby odchylenia się w tył sprawiła, że wtopił się w ścianę, z której nie zdołałem go wydostać - wczytanie ostatniego zapisu. Za drugim razem po animacji oglądania albumu ze zdjęciami Szymon również się na czymś zablokował, choć nie mam pojęcia na czym i byłem zmuszony wczytać grę. Wydaje się, że problemy spowodowało stanięcie minimalnie nie tam gdzie trzeba przed rozpoczęciem interakcji, więc takich przypadków może być więcej, a ja po prostu szczęśliwym trafem w pozostałych przypadkach stawałem akurat tam, gdzie byłem bezpieczny przed błędami.

Grze daję 4+, chociaż to i tak za wiele, biorąc pod uwagę psujące grę błędy (co najważniejsze, łatwe do zdiagnozowania i naprawienia), które napotkałem, jednak czuję, że niesprawiedliwe byłoby wystawienie jeszcze niższej oceny grze, która jednak trochę mnie zaciekawiła fabułą i miejscem akcji, a w dodatku w finale postawiła przed nie lada dylematem w końcowej decyzji. Gdyby nie napotkane błędy i ślimacze tempo bohatera, wystawiłbym grze 2 punkty więcej.

Plusy:
Ciekawe miejsce akcji
Początkowo historia wciąga
Interesujący dylemat w finale gry

Minusy:
Błędy psujące CHODZENIE w symulatorze CHODZENIA
Szymon ma duże szanse na zajęcie pierwszego miejsca w konkursie na bycie najwolniejszym żółwiem
Fabuła skręca w dość dziwne rejony
Mieszany, polsko-angielski dubbing kiepsko się sprawdza
Czy już wspomniałem, że popsucie chodzenia w symulatorze chodzenia i niepoprawienie tego przez ponad 2 lata od premiery to szczyt absurdu?
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Paradise lost”