"Heaven's Dawn" - potrzebuję pomocy z DOSBoxem

ODPOWIEDZ
Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
"Heaven's Dawn" - potrzebuję pomocy z DOSBoxem

Post autor: Emu » 02 października 2019, 21:18

Gra dość zapomniana, nawet nieuwzględniona na Przygodomanii. Podobno taka sobie, ale piękna grafika, mocno przypominająca "Legen of Kyrandia". Chciałabym ją wypróbować i mam problem techniczny.
Przy czym spójrzmy uczciwie: to jest "gra porzucona" sensu stricto. Nikt jej już nie sprzedaje, więc czepianie się, że nie mam oryginalnej płyty, jest bez sensu. A jednak tak mi napisali na Vogons... W każdym razie problem wygląda tak:
Uruchomienie przez "heaven.bat" nic nie daje, gra się zamyka. Natomiast gra ma też instalator, oczywiście też DOS (gra jest z '95 roku, jakby co). Niestety dziala mi w nim tylko konfiguracja dźwięku, instalacji jako takiej przeprowadzić nie mogę. Naciśnięcie enter na "Begin Install" nic nie daje. Poniżej widać natomiast napis: "Space required: 1,8 MB. Space available: 0,0 MB (H:)".
Domyślam się więc, że aby zainstalować grę, muszę się jakoś pobawić w D-Fend Reloaded ustawieniami wirtualnych dysków. Niestety, nie mam w tym zakresie doświadczenia i nie wiem, jak to zrobić. Ale domyślam się, że ogólnie chodzi o to, żeby instalator potraktował treści z folderu gry jakby były brane z płyty, chociaż żadnej płyty nie ma.
Jak się zdaje, D-Fend Reloaded ma domyślnie ustawione dwa wirtualne dyski: C: podpisany jako "Virtual HD" i D:, którym jest faktycznie folder gry. (Chyba właśnie zrozumiałam, dlaczego gry z Dizzym, które wymagały krótkich ścieżek dostępu - "Fantasy World Dizzy" już koło '95 roku przestało mi działać - teraz konfigurują się w D-Fend Reloaded bez żadnych sztuczek, inaczej niż choćby w starych wersjach DOSBoxa...) Ustawiłam dodatkowo H:, również pod adresem podkatalogu "hd" gry, ale ani ustawiony jako "folder jako dysk twardy", ani jako "napęd CD", nie powoduje wykonalności instalacji. Ale pewnie jestem na dobrej drodze. Ktoś wie, co tam należy ustawić, żeby instalacja wszystko rozpoznawała?
"Heaven's Dawn" ma:
- plik "runme.bat" (ooo, właściwie jego nie wypróbowałam... zapomniałam o nim, a może jednak to pomijacz instalacji?...),
- katalog "ljs" ze wszelkimi technikaliami, tam są zdaje się pliki takie jak np. czcionki...
- i katalog "hd", w nim są m.in. wszystkie pliki wykonywalne poza "runme.bat".

Awatar użytkownika
adventurka
Publicysta
Podziękował(a): 133 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 101 razy
Re: "Heaven's Dawn" - potrzebuję pomocy z DOSBoxem

Post autor: adventurka » 03 października 2019, 21:43

Może ta gra potrzebuje płyty w napędzie albo przynajmniej obrazu iso. Jeśli płyta (albo obraz płyty) będzie na przykład w napędzie tu oznaczonym jako X, to:

-----w okienku DosBoxa wpisać do instalacji:
mount c c:\
mount d X:\ -t cdrom
d:
install.bat

-----do uruchomienia gry:
mount c c:\
mount d X:\ -t cdrom
c:
cd heaven
heaven.bat

Te komendy można skopiować i wkleić na samym końcu pliku dosbox.conf. Niestety nie wiem, jak to ustawić w tej nakładce, której używasz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Heaven's dawn”