Gabriel Knight 3: krew świętych, krew potępionych - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
1
9%
9. Prawie doskonała
4
36%
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
6
55%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
0
Brak głosów
6. Mogłaby być troszkę lepsza
0
Brak głosów
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy
Gabriel Knight 3: krew świętych, krew potępionych - ocena użytkownika

Post autor: pelagia » 07 stycznia 2012, 12:18

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 93 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Re: Gabriel Knight 3: krew świętych, krew potępionych - ocena użytkownika

Post autor: Adam_OK » 24 lutego 2013, 17:21

OCENA GRY: 8/10

ZALETY:

+ fabuła
+ zagadki
+ oprawa audio – wizualna
+ polonizacja

WADY:
- zręcznościówki (szczególnie wahadło)
- błąd z „dziurawymi głowami”
- trochę niedopracowane sterowanie
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Juki
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Juki » 25 października 2013, 08:31

Ciekawa fabuła, fajne zagadki.Świetnie się bawiłam grając w tą grę. Sporo krwi napsuła mi zręcznościówka z wahadłem :[ Poza tym wszystko było ok.
Daję 8
Moje ukończone gierki

Przy­jaciel to ktoś, kto da­je Ci to­talną swo­bodę by­cia sobą.

Awatar użytkownika
Sherlock Holmes
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 495#p38495
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Sherlock Holmes » 05 lipca 2015, 00:58

Ocena : 7,5/10 (w ankiecie 8/10)

Opinia :
Pierwszy raz grałem w tą grę u kolegi na wakacjach, od którego dostałem ją w oryginale, bo tak mi się spodobała. Fabuła i Zagadki na plus. Jednak grafika nie zachwyca fajerwerkami i efektami specjalnymi, ale gra została stworzona w 1999 roku (Polska wersja w 2000), więc też nie można się spodziewać cudów, choć małe francuskie miasteczko jest bardzo urokliwe + ta klimatyczna muzyczka. Niestety, ta gra była jedną z pierwszych przygodówek, gdzie miałem do czynienia z elementami zręcznościowymi, czego nie lubię w grach przygodowych. Sterowanie jest trochę niedopracowane i momentami bardzo męczące. Myślę, że z czystym sumieniem ocena 7,5/10 (w ankiecie 8/10) jest w pełni zasłużona.
Pozdrawiam,
Sherlock Holmes

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: PawelJasiak » 13 września 2016, 04:38

8/10

Po raz kolejny - fabularnie super. Ale sterowanie tragiczne, no i kilka męczących elementów - jak wyszukiwanie danych na komputerze.

Awatar użytkownika
Sally Sparrow
Poszukiwacz Przygód
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 751#p57751
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Sally Sparrow » 23 września 2016, 11:53

Wspaniały scenariusz, świetna fabuła w którą po mistrzowsku wpleciono elementy fikcyjne i zagadki. Wydaje mi się że ta część serii jest najzabawniejsza ze wszystkich. Grafika nie powala, ale to były początki grafiki 3D. Doceniam to że twórcy nie stali w miejscu, tylko z każdą kolejną grą próbowali czegoś nowego. Wynika z tego niespójność techniczno-graficzna, ale elementy logiczne jak i scenariusz wynagradzają wszystko. Ta część to raj dla miłośników wyszukiwania informacji. Jak zwykle sporo się dzięki Gabrielowi dowiedziałam. No i znowu Tim Curry powrócił do roli Gabrysia. Mimo że nie jest to najlepszy wybór (Brytyjczyk grający postać o charakterystycznym amerykańskim akcencie), ten głos naprawdę jest tego wart. Muzyka w grze jest całkiem przyjemna, utwory dobrze pasują do lokacji i scenek. Jedyne minusy gry to elementy zręcznościowe* i drobne problemy ze sterowaniem. Jane Jensen narobiła mi smaka na czwartą część, na którą nadal liczę (jeśli nie w formie gry, to chociaż książka byłaby dobra). Teraz naprawdę rozumiem dlaczego ma miano królowej przygodówek.

8/10

* jeszcze dopadły mnie dwa crashe pod koniec gry, co nieco wyprowadziło mnie z równowagi :P

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 24 września 2016, 11:13

Bardzo udana kontynuacja, wciągnęła mnie bardziej niż 2 część. Gra wygląda bardzo ładnie jak na swoje lata zarówno pod względem artystycznym jak i graficznym. Tak samo nie mogę niczego powiedzieć o warstwie audio. Fabuła jest ciekawa i wciąga do samego końca. Na minus muszę zaliczyć dość niewygodny interface i sterowanie, oraz nudne i nieintuicyjne momenty w którym obsługujemy Sidney. Elementy zręcznościowe na szczęście nie były zbyt częste i wymagające. Polecam.

PLUSY:
- Fabuła
- Grafika
- Warstwa audio
- Klimat

Minusy:
- Nieintuicyjny interface
- Sidney

OCENA: 9/10
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 110 razy

Post autor: DirkPitt1 » 09 marca 2018, 14:25

Gra świetna fabularnie. Autorka doskonale połączyła fakty i przypuszczenia, dotyczące skarbu z Rennes-le-Chateau z własnymi pomysłami i stworzyła naprawdę interesującą historię. Muzykę zapamiętałem, jako klimatyczną i przyjemną. Jeśli już miałbym szukać jakichś minusów, to jednym z nich będzie grafika, ale biorąc poprawkę na rok powstania gry, można stwierdzić, że nie jest tak źle. Pamiętam jeszcze, że analizy i wyszukiwania, prowadzone na komputerze były trochę uciążliwe, ale i tak mi się podobały. Elementy zręcznościowe też nie stanowiły tu wielkiego problemu. Podsumowując, daję grze 10- i bardzo chciałbym zobaczyć kiedyś zakończenie w postaci czwartej części gry, albo chociaż książki.

Plusy:
Fabuła
Zagadki
Muzyka
Gabriel i Grace

Minusy:
Grafika się zestarzała
Czwórka pewnie nigdy nie powstanie
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Post autor: Konrad » 27 czerwca 2024, 22:21

W końcu udało mi się zamknąć tą wspaniałą serię. Późno się za nią wziąłem, dodatkowo, po każdej poprzedniej części musiałem zrobić dłuższą, średnio dwuletnią przerwę bo kosztowało mnie to albo zbyt dużo wysiłku albo emocji. Ale jest, udało się! Jestem równie szczęśliwy co zmęczony. I trochę smutny, że to już koniec.

GK3 uważam za rewelacyjną grę. Bardzo podoba mi się próba stworzenia półotwartego świata w środowisku 3d. Daje to sporo możliwości w prowadzeniu i rozwiązywaniu zagadek, choć trochę też wydłuża rozgrywkę bo trzeba się nałazić nielicho i to na dwoje bohaterów. Na szczęście jest środkowy guzik (kółko) myszy, dzięki czemu, początkowo upierdliwy system sterowania, po jakimś czasie przestaje przeszkadzać. "Halflajfowata" grafika nie przeszkadzała mi, choć uważam że trochę odziera ten tytuł z klimatu. Aż się prosi o jakiś współczesny remake.

Muzycznie gra jest świetna. Aranżacje (czuć ich "sierrowaty" sznyt) doskonale podkreślają panującą w grze atmosferę i nie męczą, nawet po wielu godzinach grania. Voiceacting tez super, ale Tim Curry jako Gabriel wymęczył mnie bardzo. Uważam że jest nazbyt przerysowany, chociaż w sytuacjach humorystycznych całkiem nieźle pasował. No i sama autorka przyznała że w jej opinii TC jako GK to ideał. No to co ja mogę powiedzieć złego w takim razie?

W ogóle humoru w tej części jest sporo. Zabrakło mi natomiast większego poczucia grozy. Jedynka pod tym względem to jednak niedościgniony wzór tej serii.

Trudności oceniam jako znaczne. GK3 jest wyraźnie trudniejsza od GK2. GK1 z kolei, pamiętam jako grę w której pojedyncze zagadki sprawiły mi największe trudności, ale pod względem całokształtu, to chyba właśnie trójka ma je najlepsze i równo obdarowuje nas nimi przez prawie całą grę. W zasadzie to tylko końcówka nieco spuszcza z tonu. Ukończenie GK3 zajęło mi prawie 40 godzin.

Bardzo podobała mi się przeglądarka "Sydney" i zadania z nią związanie. Podobały mi się również zręcznościówki. Zadania wynikające z osadzenia gry w środowisku 3d też. Zadania wieloetapowe - bomba. To jest chyba największa zaleta tej gry, obok scenariusza sprawnie wiążącego aspekty historyczne i kulturowe z fikcją.

Czego mi zabrakło w tej grze? Przede wszystkim jakiegoś elementu który sprawiłby że po jej ukończeniu, dalej byłbym myślami z bohaterami przez kolejne tygodnie. Po ukończeniu GK2 czułem wyrwę w, no hmmm, w duszy? W sercu? Jak zwał, tak zwał, po prostu dwójka zrobiła na mnie kolosalne wrażenie i długo nie mogłem dojść do siebie po jej ukończeniu. Po jedynce miałem dosyć przygodówek na jakiś czas i do dziś pamiętam ten nieznośny, narastający przez cała grę niepokój. Trójce czegoś zabrakło, może bardziej klimatycznej grafiki, może większego poczucia grozy? Nie umiem odpowiedzieć.

Mimo wszystko oceniam GK3 bardzo wysoko i daję 9/10. Nie jest to gra idealna i raczej nie stanie się moją ulubioną, którą będę wspominać latami ale pod względem takiego przygodówkowego warsztatu to uważam że jest to majstersztyk.
No kiczi yrdekel wodż nem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gabriel Knight 3: krew świętych, krew potępionych”