Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

ODPOWIEDZ
hern
Obserwator
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 22:04
Płeć:

Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: hern » 20 października 2019, 16:45

Zainstalowałem grę GK2 z Gog i podmieniłem katalogi ze spolszczeniem (strona graj po polsku) ale niestety nie działa. Macie jakiś pomysł jak pograć w wersję pl?

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 października 2019, 19:35

Zamontowałem, u mnie działa. W instrukcji z "Graj po polsku" niezbyt wyraźnie zaznaczyli, że pliki z SUBPATCH od nich trzeba wkleić (w tym chyba 59 plików podmienić) do katalogu PATCHES w katalogu gry. Może tu kwi problem? Mam win7 32 bit i stary laptop :)
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

hern
Obserwator
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 22:04
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: hern » 20 października 2019, 19:38

Dzięki. Tak zrobiłem i Zadziałało! :)

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 października 2019, 19:40

Miło mi, że mogłem pomóc :)
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

hern
Obserwator
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 22:04
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: hern » 19 lutego 2020, 18:43

Jakiś czas temu otrzymałem podpowiedź jak podmienić pliki, aby spolszczenie w GK2 zadziałało. Spolszczenie zadziałało połowicznie - niestety filmiki (ani kwestie mówione) nie są przetłumaczone - nie wyświetlają mi się zdania po polsku na panelu na dole ekranu gdzie chyba powinny się wyświetlać.
Czy w samej grze można to gdzieś włączyć? Czy może coś źle zrobiłem? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 lutego 2020, 01:13

Zamontuję jeszcze raz i sprawdzę.
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 lutego 2020, 03:15

Chyba rozwiązałem problem. Zakładam, że GK2 jest już zainstalowany i zgodnie z instrukcją spolszczony (spolszczenie ze strony "graj po polsku"). Teraz po kolei:
1) należy zamontować (jeśli jeszcze nie jest) program DOSBOX (np. stąd: https://www.dosbox.com/download.php?main=1) wersja 0.74-3 dla Windows (jeśli posiadany system to Windows)
Przyjmijmy, że GRA została zainstalowana w miejscu o ścieżce dostępu (to tylko przykład): d:\HAHA\OJEJKU\GOG\ULUBIONE\Gabriel Knight 2
Grę trzeba uruchomić w programie DOSBOX (GOG coś zmienił i jego wersja automatycznie uruchamia się teraz w programie SCUMMVM a spolszczenie jest chyba pod DOSBOX) i dlatego teraz, przy każdym uruchomieniu gry, powtarzać następujące kroki (po 2-3 uruchomieniach robi się to szybko i bezmyślnie :)) (albo zamiast realizowania kroków od 2 do 6, można teraz stworzyć na pulpicie skrót do gry - opis w następnym poście)
--------------------------------------------------------
2) uruchomić program dosbox
3) w tym programie wpisać komendę z użyciem części ścieżki dostępu do GRY (jak widać poniżej, jest to ta część ścieżki dostępu, która kończy się tuż przed katalogiem z sama grą) i zatwierdzić klawiszem ENTER, w moim przykładzie byłoby to:
mount x d:\haha\ojejku\gog\ulubione
4) wpisać kolejną komendę i zatwierdzić klawiszem ENTER:
x:
5) wpisać kolejną komendę i zatwierdzić klawiszem ENTER
(znak przed 1 to nie "minus" tylko tzw. tylda, taka "fala", ja muszę klawisz z tym znakiem wciskać 2x, bo po jednym wciśnięciu klawisza znak się nie pojawia a po wciśnięciu 2x pojawiają się od razu 2 znaki, trzeba wtedy jeden skasować):
cd gabrie~1
6) wpisać kolejną komendę i zatwierdzić klawiszem ENTER:
sierra.exe
----------------------------------------------------------
7) teraz trzeba poczekać (mam w miarę nowy komputer a musiałem czekać prawie minutę)
Powinno działać. W celu powiększenia ekranu wcisnąć kombinację klawiszy ALT i ENTER, w druga stronę, by zmniejszyć ekran gry należy znowu wcisnąć tę kombinację klawiszy.
8) Aby zakończyć program DOSBOX trzeba wpisać (i zatwierdzić klawiszem ENTER) komendę
exit
---------------------------------------------------
Mam nadzieję, że to pomoże
:prosi: :prosi: :prosi: :prosi: :D
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2020, 14:59 przez M46, łącznie zmieniany 5 razy.
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 lutego 2020, 04:03

ALTERNATYWA (wygodna)
Znalazłem jeszcze sposób utworzenia skrótu do gry (przez DOSBOX), by za każdym razem, przy uruchamianiu gry, nie przechodzić kroków od 2 do 6
Sprawdziłem, działa:
1) Na pulpicie klikamy prawym przyciskiem myszy (PPM) i wybieramy "nowy" > "skrót" (klikamy)
2) W miejscu gdzie jest napisane "wpisz lokalizację elementu" wpisujemy (używając cudzysłowu) pełną ścieżkę dostępu najpierw do programu dosbox (ja mam go w miejscu "E:\Gry\DOSBox-0.74-3") a po spacji, do gry. Korzystając z mojego przykładu, wyglądałoby to tak:
"E:\Gry\DOSBox-0.74-3\DOSBox.exe" "d:\HAHA\OJEJKU\GOG\ULUBIONE\Gabriel Knight 2\sierra.exe"
3) klikamy "dalej"
4) nazywamy skrót tak jak nam się podoba (np. GK2)
5) klikamy "zakończ"
klikając 2x na stworzony skrót uruchamiamy grę ze spolszczeniem (gra uruchamia się wolno, przynajmniej u mnie)
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 591
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: MrPepka » 20 lutego 2020, 18:47

A ja znam jeszcze prostszy sposób:
https://forum.przygodomania.pl/viewtopi ... 000#p66000
Po instalacji tego patcha gierkę można uruchomić bez DOSBox-a i wtedy też powinna działać razem ze spolszczeniem :)

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: M46 » 20 lutego 2020, 19:16

:E Biję Ci brawo MrPepka. Niepotrzebnie wyważałem otwarte drzwi :E
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

hern
Obserwator
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 22:04
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: hern » 23 lutego 2020, 20:59

OK. Dzięki

Awatar użytkownika
rewind
Przyjaciel forum
Posty: 222
Rejestracja: 19 października 2017, 22:13
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Gabriel Knight 2 problem ze spolszczeniem

Post autor: rewind » 25 lutego 2020, 20:21

Miał ktoś z Was brak polskich znaków w spolszczeniu The Wolf Among Us?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A Gabriel Knight mystery: the beast within”