Aztec - jak uruchomić grę,

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 11 kwietnia 2012, 09:02

Problem został rozwiązany!
Więcej szczegółów w temacie z nieoficjalną łatką. Zapraszamy: Klik.



Mam problem z grą, po zmianie karty grafiki, gra nie chce ruszyć, ani pod XP, ani pod win 98. Idzie początkowy filmik i gra się wysypuje. Łatka, którą znalazłam w sieci nie rozwiązuje problemu. Wcześniej bez problemowo grę uruchamiałam pod Virtual PC, czy możecie sprawdzić, jak to wygląda u was i ewentualne porady, jak przeskoczyć ten problem u mnie. Może coś w ustawieniach zadziała, choć bawiłam się przyspieszeniem sprzętowym itd. :bezradny:
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

katarzynka
Posty: 2
Rejestracja: 25 grudnia 2012, 16:25
Płeć: Nieokreślona

Postautor: katarzynka » 25 grudnia 2012, 16:37

Dzień dobry, mam taki sam problem, czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? Jest tylko początkowy filmik, a potem wyskakuje błąd. Mój system to XP, nie pomaga próba ustawiania zgodności ze starszym systemem.

Awatar użytkownika
adventurka
Administrator
Posty: 1916
Rejestracja: 16 lutego 2012, 00:23
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował(a): 86 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Płeć: Kobieta

Postautor: adventurka » 25 grudnia 2012, 22:25

To jesteśmy już trzy z tym problemem. To chyba nie ma nic wspólnego z wersją gry, bo próbowałam uruchamiać różne. Chyba też nie system, bo u innych na XP działa. Może powinnyśmy porównać sprzęt i programy? Coś musimy mieć takie samo.
Kontakt w sprawach forum: adventurka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 25 grudnia 2012, 22:28

U mnie się zmieniło, gdy musiałam zmienić kartę grafiki. Nie było problemu z uruchomieniem gry, gdy miałam GF 8500. Teraz pytanie, czy karta czy sterowniki do niej rozrabiają?
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
adventurka
Administrator
Posty: 1916
Rejestracja: 16 lutego 2012, 00:23
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował(a): 86 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: adventurka » 25 grudnia 2012, 22:41

Aktualnie mam taka konfigurację: Dual CPU E2180 2 GHz / 3,5 GB RAM / GeForce 8800 GT 512 MB / Realtek HD Audio / Windows XP Pro SP3 / DirectX 9.0c - nie mogę uruchomić gry ani bezpośrednio w systemie, ani na Virtualu PC z zainstalowanym Win ME. Próbowałam na aktualnych sterownikach i starszych, ale nic z tego.

Uruchamiałam dawno temu na Win ME i karcie GeForce MX (nie pamiętam dokładnie danych).
Kontakt w sprawach forum: adventurka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 25 grudnia 2012, 22:55

Mamy podobnie 2 Duo CPU E4500 2.20 GHz/3.5 GB RAM/ GeForce 9500 GT 1024 MB/SoundMAX Intergrated Digital HD Audio/ Windows XP Pro SP3 / DirectX 9.0c - próbowałam uruchomić pod Virtual PC, ale z systemem win 98. Za każdym razem jest ten sam problem idzie intro, a potem gra się wsypuje. Mi się wydaje, że uruchomiłam na karcie GF 8500, a może jednak też pod GeForce MX.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
adventurka
Administrator
Posty: 1916
Rejestracja: 16 lutego 2012, 00:23
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował(a): 86 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: adventurka » 25 grudnia 2012, 23:17

Bardzo podobna konfiguracja. A kiedy udało się uruchomić, procesor był taki, jak piszesz wyżej?
Kontakt w sprawach forum: adventurka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 26 grudnia 2012, 09:11

Przyznam się, że nie pamiętam. Natomiast próbowałam, również uruchomić grę z zapisów. Gra i owszem uruchamiała się, ale w momencie próby przejścia z jednej lokacji do drugiej wieszał się system, ale nie wyskakiwał błąd gry. Muszę to jeszcze raz sprawdzić, żeby nie namieszać.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
adventurka
Administrator
Posty: 1916
Rejestracja: 16 lutego 2012, 00:23
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował(a): 86 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: adventurka » 28 grudnia 2012, 21:05

U mnie nie uruchamia się z zapisów. Jedynie mogę obejrzeć intro, jeśli ustawię zgodność z Win 95 lub Win 98/Me. W folderze instalacji jest taki plik Aztec w notatniku i tam pojawia się zapis: Error loading file: Aztec.scp.
Kontakt w sprawach forum: adventurka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztek - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 28 grudnia 2012, 21:09

Ja muszę więc wpierw zainstalować grę, a potem napiszę, jak to u mnie wygląda. Fajnie by było, gdyby ktoś jeszcze u siebie to przetestował. :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 11 lutego 2013, 13:28

Witam mam ten sam problem. Gra nie odpala się pod Win 98 Win Xp ani pod Win 7. Mój sprzęt to:

Płyta główna: Asus P4P800-Deluxe
Procesor: Intel Pentium IV 3.2 Ghz
RAM: 1GB 400mhz
Grafika: Nvidia Geforce 7600 GS 256MB
Zasilacz: 400 W

Próbowałem już różnych kombinacji. Instalowałem różne wersje DirectX sterowników do grafiki itd. ale wciąż nie mogę odpalić gry. Próbowałem też na słabszej karcie:GAINWARD Geforce 3 Ti200 64mb lecz po początkowym filmiku wywala grę. Wie ktoś jak odpalić tą grę ?
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2013, 15:34 przez locarno, łącznie zmieniany 1 raz.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 11 lutego 2013, 13:31

Ja nie znalazłam na razie rozwiązania, a taki sam mam problem, z grą wydaną również przez Cryo - Wehikuł czasu.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 11 lutego 2013, 15:52

Ok zainstalowałem z ciekawości Wehikuł czasu (Wersję oryginalną , premierową , tą z kartonu) wiadomo o co chodzi :tak: . Jest dokładnie ten sam problem co w Azteku po rozpoczęciu nowej gry i po obejrzeniu filmiku wprowadzającego wywala do pulpitu. W ustawieniach grafiki w grze miałem do wyboru sterownik graficzny oraz czy chcę mieć włączoną akcelerację 3D. Zmiana ustawień nic nie dała. Oczywiście wszystko robiłem na Win 98.

Wydaje mi się , że mamy za dobry sprzęt. Na pudełku piszę , że ma być karta która jest w 100% zgodna z DirectX 6 , natomiast moja karta potrafi obsłużyć aż DX 9. Więc powinna być karta która obsługuje tylko DX 6 lub 7 , lecz nie jestem pewny.

Ale inna gra od Cryo: Atlantis II też ma te same wymagania co Aztek. Tylko , że Atlantis potrzebuje kartę grafiki 4mb a Aztek 2mb. Dodatkowo jeszcze na pudełkach tych gier są te same znaczki: Omni 3d i Omni Sync. To jest chyba silnik graficzny gry. Więc skoro Atlantis II działa to nie wiem czemu Aztek ma problemy. To na tyle :]

Wątpię , że znajdzie się jakieś rozwiązanie problemu.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2013, 18:07 przez locarno, łącznie zmieniany 1 raz.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9794
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 119 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 11 lutego 2013, 15:55

Do Atlantisa I i II zostały wydane patche, a do wyżej wymienionych nie ma. Był kiedyś do Wehikułu czasu, ale już w tej chwili go nie ma.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 11 lutego 2013, 16:03

Patche były robione tylko po to żeby gry obsługiwały nowsze systemy z tego co pamiętam. Ja wszystko instalowałem na Windows 98 czyli tak jak wymaga gra.
U znajomego na komputerze też jest Windows 98 tylko , że ma nieco słabszy sprzęt. Jak będę mieć czas to sprawdzę u niego te gry i dam znać czy działają. Postaram się też zaopatrzyć w jakąś bardzo starą kartę graficzną , która będzie obsługiwała tylko DX 6. W końcu to musi się dać jakoś uruchomić.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

Awatar użytkownika
kikias
Obserwator
Posty: 41
Rejestracja: 12 sierpnia 2012, 17:02
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: kikias » 18 maja 2013, 10:21

Ja mam dość inny problem. Otóż gra mi kiedyś działała bezproblemowo aż tu nagle jak uruchamiam grę działa normalnie tylko nie mogę obracać kamerki ;o
Patchy żadnych nie instalowałem wydanie mam z komputer świat gry bo premierowe już jest zbyt zniszczone ;_;

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 27 maja 2013, 11:58

Mógłbyś może gdzieś wrzucić instalkę tej gry z płyty i podać tu linka ?
Próbowałem przed chwilą odpalić tą grę na Karcie ATI Radeon 7000 pod Windows'em xp ale nic z tego. Gra dalej wywala crash'a. Nie wiem czego to jest wina. Karta miała 32mb i była to bardzo stara karta.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 23 czerwca 2013, 09:17

Znalazłem czas i zainstalowałem grę u znajomego tak jak pisałem gdzieś wyżej. Zainstalowałem grę, odpaliłem i grałem. Bez żadnych kłopotów. Lecz dalej nie wiem czemu na moim sprzęcie nie działała ta gra (pomimo, że próbowałem na 3 różnych komputerach (w tym na 3 różnych kartach graficznych). To pozostaje zagadką.

Tutaj podam specyfikację tego komputera od znajomego:

Procesor: Pentium 4 2,00 Ghz
Grafika: Radeon GeCube 9550
RAM: 510mb (kiedyś był 1)
Windows 98 SE 4.10.2222A (Sp 2.1b)
DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DxDiag 4.09.0000.0904 32bit

Jeśli będę mieć czas to pokombinuje jeszcze coś z tym na moim komputerze ale wątpię, że coś wymyślę. Póki co jest jakiś postęp.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Z Przygodą na Ty
Posty: 1945
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Sir_Kiełbasa » 26 listopada 2013, 17:22

Próbowałem uruchomić na 7 i o dziwo zainstalowała się, poszło intro, działa encyklopedia, ale grać się nie da. Co innego na XP. SP2, AMD 1,2GHz, 224mb RAM. Nie mam jednak osobnej karty graficznej. Ale na 7 też nie. Problem jest chyba z Directem. Gra wymaga jeśli dobrze pamiętam 6.1? W każdym razie nie mniej niż 6, a u mnie na XP jest 5 ileś. Jest stary, bo instalował się z płyty z Windowsem, który niedawno mi padł i trzeba było stawiać go od nowa. Po pierwszej instalacji, wiele lat temu, Direct był ciągle aktualizowany i może z nowszymi gra by nie działała. Teraz nie przeszedłem całej, właściwie sam początek, bo nie miałem czasu, ale powinno być ok.

Awatar użytkownika
NajPhil
Publicysta
Posty: 291
Rejestracja: 17 lipca 2013, 15:42
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: NajPhil » 26 listopada 2013, 17:55

Mi to raczej wygląda na problem z wielordzeniowymi procesorami i dzieleniem wątków. Jeśli ktoś ma ochotę, to poniżej link do artykułu, jak wymusić by dany program korzystał tylko z pierwszego rdzenia. Może warto spróbować.

http://www.dobreprogramy.pl/n33trox/Wym ... 24485.html
Jakhudu?
~ to po elfiemu znaczy - "Co słychać?"
Vermallu cum festi dalbo!
~ To, tak dokładnie nie wiem co oznacza, ale jak facet tak powiedział w sklepie, to kupił bardzo ładne wiadro.


Wróć do „Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość