Aztec - jak uruchomić grę,

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 29 grudnia 2013, 08:52

Gra działa pod Virtualem, ale wskaźnik myszy jest bardzo szybki i trudno się gra. Nie wiem, czy gdzieś mogę zmienić prędkość działania myszki.
Jeśli tak, to można również z tym patchem grać spokojnie pod Virtual PC z systemem win 98. :)

Obrazek

Obrazek
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Z Przygodą na Ty
Posty: 1945
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Sir_Kiełbasa » 29 grudnia 2013, 10:16

Urszula pisze:Gra działa pod Virtualem, ale wskaźnik myszy jest bardzo szybki i trudno się gra. Nie wiem, czy gdzieś mogę zmienić prędkość działania myszki.


Jakiś nowy patch by się przydał... :mysli:

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 59
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 14 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 29 grudnia 2013, 10:33

Dziękuję za przetestowanie.
Szybkość myszki można zmniejszyć w opcjach gry. W głównym menu wchodzimy w opcje i tam jest taka opcja jak: Omni 3D

Cytat z instrukcji:

W zależności od mocy komputera można dostosować szybkość engina Omni 3D (bardzo wolno, wolno, normalnie, szybko, bardzo szybko)


Proszę sprawdzić i dać znać czy działa.
Właśnie ukończyłem: Aztec: Klątwa w sercu złotego miasta
Aktualnie gram: Dreamfall Chapters

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 29 grudnia 2013, 10:36

Sir_Kiełbasa pisze:
Urszula pisze:Gra działa pod Virtualem, ale wskaźnik myszy jest bardzo szybki i trudno się gra. Nie wiem, czy gdzieś mogę zmienić prędkość działania myszki.


Jakiś nowy patch by się przydał... :mysli:



Złośliwcze :)


locarno pisze:Dziękuję za przetestowanie.
Szybkość myszki można zmniejszyć w opcjach gry. W głównym menu wchodzimy w opcje i tam jest taka opcja jak: Omni 3D

Cytat z instrukcji:

W zależności od mocy komputera można dostosować szybkość engina Omni 3D (bardzo wolno, wolno, normalnie, szybko, bardzo szybko)


Proszę sprawdzić i dać znać czy działa.



Zaraz sprawdzę i dam znać. :D
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Z Przygodą na Ty
Posty: 1945
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Sir_Kiełbasa » 29 grudnia 2013, 10:37

Regulacja OMNI na XP (bez łatki) nic nie daje (ale wskaźnik porusza się dobrze, tzn. szybko, ale dobrze). AMD 1,2GHz to jednak potwór. :D
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2013, 10:55 przez Sir_Kiełbasa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 29 grudnia 2013, 10:45

Na XP z patchem takiego problemu nie ma. Pojawił się problem na Virtualu z win 98. Ustawienie na bardzo wolne działanie wskażnika, pozwala grać, ale idealnie nie jest. Pewnie w ustawieniach Virtuala trzeba jeszcze pogrzebać. W każdym bądź razie patch działa i jest pięknie. :oklaski:
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 59
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 14 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 29 grudnia 2013, 12:38

Sir_Kiełbasa pisze:Regulacja OMNI na XP (bez łatki) nic nie daje (ale wskaźnik porusza się dobrze, tzn. szybko, ale dobrze). AMD 1,2GHz to jednak potwór. :D


Wiadomo. Przecież ta gra nie była pisana pod xP.
Jednak nie jest to aż taki duży błąd żeby się tym przejmować. A poza tym to kto będzie grać na Virtual'u w tą grę.
Właśnie ukończyłem: Aztec: Klątwa w sercu złotego miasta
Aktualnie gram: Dreamfall Chapters

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Posty: 1423
Rejestracja: 25 lutego 2012, 12:41
Podziękował(a): 18 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 32 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: twig » 29 grudnia 2013, 12:57

locarno pisze:A poza tym to kto będzie grać na Virtual'u w tą grę.

Każdy, kto woli zagrać w oknie zamiast przyglądać się szaroburej masie pikseli rozciągniętej na 26 calowym ekranie LCD :E
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
Niedawno ukończyłem: Anna's Quest
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 59
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 14 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 29 grudnia 2013, 13:04

twig pisze:
locarno pisze:A poza tym to kto będzie grać na Virtual'u w tą grę.

Każdy, kto woli zagrać w oknie zamiast przyglądać się szaroburej masie pikseli rozciągniętej na 26 calowym ekranie LCD :E


A no racja. Zapomniałem o tym. Nie każdy ma przecież stary monitor 800x600 lub 640x480
Właśnie ukończyłem: Aztec: Klątwa w sercu złotego miasta
Aktualnie gram: Dreamfall Chapters

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Posty: 1423
Rejestracja: 25 lutego 2012, 12:41
Podziękował(a): 18 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 32 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: twig » 29 grudnia 2013, 13:23

Często chodzi też o miejsce - mam taki monitor, ale nie bardzo miałbym gdzie go postawić na biurku :D
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
Niedawno ukończyłem: Anna's Quest
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Z Przygodą na Ty
Posty: 1945
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Sir_Kiełbasa » 29 grudnia 2013, 13:34

Na 24-calowym wygląda całkiem dobrze. Ale jak kto lubi franse elganse to niech sobie zrobi rimejk. Albo zgłosi propozycję chłopakom od Gold Rush, którzy słyną z cacuszek. :E

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 59
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 14 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: locarno » 31 grudnia 2013, 20:25

Sir_Kiełbasa pisze:Na 24-calowym wygląda całkiem dobrze. Ale jak kto lubi franse elganse to niech sobie zrobi rimejk. Albo zgłosi propozycję chłopakom od Gold Rush, którzy słyną z cacuszek. :E


Właśnie skończyłem całą grę.
U mnie gra zawieszała się czasem na pierwszym intrze z błędem DirectX. Po restarcie było ok. Zdarzało się kilka razy
W sumie 2-3 razy miałem crash/bug podczas gry.

Czyli można powiedzieć, że patch jest w 100% ok.
Idę zaktualizować temat z łatką.
Właśnie ukończyłem: Aztec: Klątwa w sercu złotego miasta
Aktualnie gram: Dreamfall Chapters

korki89
Posty: 5
Rejestracja: 13 marca 2014, 22:37
Płeć: Nieokreślona

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: korki89 » 13 marca 2014, 22:46

Witam,
mam mały problem z tą grą. Mianowicie jeszcze w pierwszym akcie w momencie kiedy powinienem przeskoczyć kanał przez przepływającą łódkę. Problem w tym, że ta łódka w ogóle nie przepływa. i nie mogę kontynuować dalej gry. Coś mi się też przypomina, że kiedy pierwszy raz grałem w tą grę to też miałem ten problem. Nie bardzo wiem czy to z grą jest coś nie tak czy ja coś robię nie tak.

Platforma to windows 98 na maszynie virtualnej (virtual pc 2007) z zainstalowaną łatką zamieszczoną na tym forum.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 13 marca 2014, 22:49

Porozmawiaj dokładnie z ukrytym sługą on musi ci powiedzieć, jak wydostać się z domu inną drogą. Drzwiami nie możesz o ile to sprawdziłeś, bo tam na ciebie czekają żołnierze. Więc informację o innej drodze wyjścia musisz uzyskać od sługi. Być może nie masz tej opcji, bo jeszcze nie wszystko zostało zabrane z tego domu, a konkretnie klejnot.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

korki89
Posty: 5
Rejestracja: 13 marca 2014, 22:37
Płeć: Nieokreślona

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: korki89 » 13 marca 2014, 23:15

No właśnie cały sęk w tym, że klejnot z pod dywaniku zabrałem klejnot co otrzymałem też oraz mapkę taką lekko czerwoną Po rozmowie z sługo powiedział, że nic więcej nie wie i wspomniał coś o tym wyjściu właśnie i stoję i czekam i niestety nic. Próbowałem przeinstalować grę ale dalej to samo. Więc nie bardzo wiem czy to jest moja wina chyba, że coś wcześniej pomyliłem ale nie wydaje mi się a sprawdzam wszystko dokładnie.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 13 marca 2014, 23:18

A próbowałeś wyjść z domu normalną drogą?
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

korki89
Posty: 5
Rejestracja: 13 marca 2014, 22:37
Płeć: Nieokreślona

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: korki89 » 13 marca 2014, 23:22

tak wtedy łapią mnie żołnierze. Grając wcześniej nie miałem z tym problemów natomiast po zmianie komputera zatrzymuję się w tym miejscu.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 13 marca 2014, 23:27

Ty nie masz wyjść tylko dojść do wyjścia i wrócić do służącego i porozmawiać z nim jeszcze raz. Wtedy powinna być możliwość przeskoczenia przez barkę. Podchodzisz do brzegu i barka powinna nadpłynąć, o ile dobrze pamiętam z prawej strony.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

korki89
Posty: 5
Rejestracja: 13 marca 2014, 22:37
Płeć: Nieokreślona

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: korki89 » 13 marca 2014, 23:30

Tak też zrobiłem główny bohater nawet wspomniał coś o barce natomiast barki ani widu ani słychu.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9489
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 87 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec - jak uruchomić grę,

Postautor: Urszula » 13 marca 2014, 23:38

Muszę sprawdzić, jakie ja mam zapisy z tej gry, czy są zrobione w momencie przeskoczenia przez tę barkę. Jak będę miała to wstawię na forum. Nie miałam w tym miejscu problemu z grą. Ona jest bardzo liniowa i jeśli czegoś nie zrobiłeś, na coś nie kliknąłeś to możesz utknąć. Postaram się na jutro to sprawdzić, albo przejść jeszcze raz ten kawałek gry i zrobić zapis.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl


Wróć do „Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość