Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Awatar użytkownika
locarno
Przyjaciel forum
Posty: 63
Rejestracja: 11 lutego 2013, 13:25
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: locarno » 28 grudnia 2013, 15:46

Witam. W tym temacie opiszę wam co zrobić, aby odpalić Azteka na nowym sprzęcie. Jeśli gra wywala ci się do pulpitu po wstępnym filmiku lub masz inne problemy w tym stylu, to jest to temat dla ciebie.

UWAGA: Jeśli zauważycie jakieś błędy w tym patchu, proszę tutaj o nich pisać. Następnie skontaktuję się z autorem i autor postara się je naprawić.
Proszę też o podanie specyfikacji komputerów, na którym wystąpił błąd, oraz specyfikacji komputerów, na których ten patch działa. To jest ważne


[hr]
Patch

Patch rozwiązuje problemy związane z uruchomieniem gry na nowych komputerach i systemach Windows. Jest kompatybilny z 32 i 64 bit systemami.

[hr]
Pobierz łatkę: KLIK.

Jak zainstalować patcha ?
[tab=30]1. Z archiwum wypakowujemy i kopiujemy plik AztecPL5.exe do folderu z zainstalowanym Aztekiem.
[tab=30]2. Uruchamiamy plik AztecPL5.exe.
[tab=30]3. Gotowe, gra spatchowana, możemy grać

Patch zawiera kod źródłowy (source). Czyli możemy sobie zmodyfikować tą łatkę.

[hr]
Patch FAQ
1. Na systemie Windows 8.1 jest problem ze spatchowaniem gry w jej folderze. Po uruchomieniu AztecPL5.exe otrzymujemy komunikat:
"Error opening file"
Nie wiem, z jakich powodów się tak dzieje.

Rozwiązanie:
[tab=30]a) Kopiujemy pliki dll i exe z folderu gry do innego folderu.
[tab=30]b) Patchujemy je w osobnym folderze.
[tab=30]c) Po spatchowaniu kopiujemy te pliki do folderu z grą i podmieniamy.
[tab=30]d) Możemy grać.

2. Nie możemy ustawiać trybu zgodności z Aztec.exe po spatchowaniu, gdyż powoduje to problemy z grą.

3. Patch działa na Win95, Win98,Win2000,WinME, Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1.
Patch współpracuje z systemami postawionymi na VirtualMachine

4.Gra wywala się do pulpitu podczas pierwszego filmu (przed menu) z błędem DirectX
Uruchom ponownie grę. Powinno pomóc.

5.Gra crashuje/zawiesza się podczas grania.
Uruchom ponownie grę i graj dalej. Czasami się tak dzieje.

[hr]
Jak zagrać w Azteka bez patcha ?

Jest to możliwe, ale będzie nam potrzebny stary sprzęt.

Jeśli chcesz zagrać w Azteka bez patcha to:

1. Potrzebujesz procesora Intel:
- bez technologi HT (Hyper-Threading)
- koniecznie jednordzeniowego
- z zegarem nie większym niż 1.5 ghz
(koszt od 10 do 50zł)

lub jakiegokolwiek procesora Intel Pentium III (10-30zł)
Nie wiem jak wygląda sprawa z procesorami AMD. Prawdopodobnie działa na wszystkich.

2. Potrzebna będzie ci też karta graficzna:
- maksymalnie 32mb (na niektórych 64mb też może ruszyć)
- zgodna z DirectX 6

Polecana karta graficzna to: Nvidia TNT2 (koszt to ok. 10-20 zł na allegro)

3. Potrzebny będzie ci też:
- Windows 95/98/me/2000/xp
- nowsze systemy nie są kompatybilne

Podziękowania dla:
- forum old-games.ru/forum (wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z tamtego forum; patch został napisany przez użytkownika z tamtego forum)
- Urszuli (za znalezienie tego forum; bez niej dalej nic byśmy nie wiedzieli)
- dla użytkownika iunnamed z forum old-games.ru/forum - to on napisał tego patch'a

Podziękowania dla tego użytkownika (iunnamed) można składać w tym temacie:

http://www.old-games.ru/forum/showthread.php?t=45336&page=6

lub

Przez prywatną wiadomość na jego profilu:
http://www.old-games.ru/forum/member.php?u=43683

W nowym roku pogadam z nim o patchu do gry Wehikuł Czasu.

Thank you iunnamed !!!
[hr]
Jeśli masz problem z pobraniem lub rozpakowaniem łatki, wyłącz na ten moment swój program antywirusowy. Niektóre z nich (AntiVir, Avast, Comodo, Ikarus, Rising, Symantec) widzą w pliku AztecPL5 zagrożenie. W rzeczywistości ono nie istnieje - plik jest czysty.
[KUPIĘ] Atlantis The Lost Tales
viewtopic.php?f=355&t=3569

elercik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lutego 2014, 14:24
Płeć: Nieokreślona

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: elercik » 22 lutego 2014, 14:27

Strona z łatką, którą podajesz jest zainfekowana i blokowana przez avast. Co za świństwo tam siedzi? Proszę, zrób coś z tym, czekam na grę...

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Posty: 1483
Rejestracja: 25 lutego 2012, 12:41
Podziękował(a): 19 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: twig » 22 lutego 2014, 14:42

elercik pisze:Strona z łatką, którą podajesz jest zainfekowana i blokowana przez avast. Co za świństwo tam siedzi? Proszę, zrób coś z tym, czekam na grę...


Jak napisał locarno:
Jeśli masz problem z pobraniem lub rozpakowaniem łatki, wyłącz na ten moment swój program antywirusowy. Niektóre z nich (AntiVir, Avast, Comodo, Ikarus, Rising, Symantec) widzą w pliku AztecPL5 zagrożenie. W rzeczywistości ono nie istnieje - plik jest czysty.

Mam nod32 i on mi nie wykrywa żadnego zagrożenia.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: Inner World 2
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10008
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 104 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 122 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: Urszula » 22 lutego 2014, 14:59

Łatka jest na naszym serwerze i nie ma w niej zainfekowanych plików.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Madzius888
Przyjaciel forum
Posty: 233
Rejestracja: 06 marca 2012, 21:46
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć: Nieokreślona
Kontakt:

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: Madzius888 » 23 lutego 2014, 11:40

Antywirusy wykrywają każdą modyfikację pliku, jak więc łatwo można się domyślić zareagują na przygotowane łatki.
Jeżeli mamy plik z zaufanego źródła, to się nie ma czego bać. Zresztą wiele osób tutaj pobrało, ma i z powodzeniem grało (w tym ja, a też mi zapikał) :)

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Posty: 2022
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: Sir_Kiełbasa » 23 lutego 2014, 14:56

Madzius888 pisze:Jeżeli mamy plik z zaufanego źródła, to się nie ma czego bać.


Z zaufanym źródłem jest jak z zaufanym człowiekiem. Od każdego można coś złapać. :tak:

Zresztą wiele osób tutaj pobrało, ma i z powodzeniem grało (w tym ja, a też mi zapikał) :)


To że się grało i nic się nie stało to nie znaczy, że nic dodatkowego się nie przykleiło. Nie wszystkie "wirusy" muszą zaraz robić syf.

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Posty: 1483
Rejestracja: 25 lutego 2012, 12:41
Podziękował(a): 19 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: twig » 23 lutego 2014, 15:08

Nie każdy alert oprogramowania antywirusowego dotyczy wirusa. Antywirusy używają heurystyki - w myśl zasady, że lepiej się pomylić i narobić wrzasku na program, który trochę przypomina coś, co kiedyś zostało oznaczone jako oprogramowanie niepożądane, niż milczeć i EWENTUALNIE przepuścić niepożądane oprogramowanie.

Do grania w stare gry na nowych systemach nikt nikogo nie zmusza. Jeśli ktoś się obawia tej łatki, to może po prostu kupić sobie stary komputer, zainstalować na nim Windows 98 i cieszyć się Aztekiem bez pobierania tej łatki.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: Inner World 2
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Posty: 2022
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: Sir_Kiełbasa » 23 lutego 2014, 15:11

Nie twierdzę, że to jest zaraz wirus. Ale wydaje mi się, że w tym przypadku nie ma czegoś takiego jak "pewne/zaufane źródło". Tzn. nie daje ono żadnych gwarancji.

Awatar użytkownika
kikias
Obserwator
Posty: 41
Rejestracja: 12 sierpnia 2012, 17:02
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: kikias » 04 czerwca 2015, 16:30

Mam coś takiego po włączeniu patcha.http://scr.hu/787w/eg2zt

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10008
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 104 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 122 razy
Płeć: Kobieta

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: Urszula » 04 czerwca 2015, 16:46

Przeczytaj dokładnie instrukcję i czy wszystko zrobiłeś jak jest napisane. Ten patch był sprawdzany przez wiele osób na wielu systemach i działa. :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kikias
Obserwator
Posty: 41
Rejestracja: 12 sierpnia 2012, 17:02
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta - patch XP/Vista/7/8

Postautor: kikias » 05 czerwca 2015, 12:42

Robię wszystko co trzeba. :( Może to wina systemu bo mam Windows 7 Ultimate. Specyfikacja komputera: Core2Duo E8400 3Ghz, ATI Radeon HD 2400 XT, 2GB RAM DDR2. Jak włączam grę to wywala po intrze i odwiedzeniu miejsca. EDIT: Spatchowało się, po wprowadzeniu zgodności z XP do łatki. Gra działa jak na razie normalnie. :D


Wróć do „Aztec: klątwa w sercu Złotego Miasta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość