Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

angelisia69
Obserwator
Posty: 28
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: angelisia69 » 01 grudnia 2016, 05:44

Czy ktoś uruchomił pod XP,Win 7?jakaś łatka?
Mi się ładnie instaluje a po włączeniu gry,pojawia się ekran menu i wywala do pulpitu

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 01 grudnia 2016, 13:24

A skąd masz tą grę?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 512
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: earwig11 » 01 grudnia 2016, 19:27

Wersal 2 nie działa natywnie pod Windows 7, obojętnie czy 32 czy 64bit, żadne patche nie pomogą. Zainstaluj VMware albo Virtual PC, a na nim najlepiej Windows 98. Tutaj masz jakieś patche: http://www.patches-scrolls.com/versailles2.php. Nie mam pojęcia dla jakiej wersji gry i na jaki system (na pewno nie dla Windows 7).

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 01 grudnia 2016, 19:40

W sumie to samo jest z wersal 1685 (wersja pod win 95)

qwerty
Publicysta
Posty: 1117
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: qwerty » 08 grudnia 2016, 10:12

Na Windows XP też nie działa, nawet z łatkami.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Posty: 2020
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: Sir_Kiełbasa » 08 grudnia 2016, 12:20

Z tego co pamiętam to u mnie dwójka działała na XP, ale za wiele nie dało się zrobić. Tzn. na samym początku można się było o ile pamiętam popałętać po rynku, ale tylko tyle.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 08 grudnia 2016, 13:24

Qwerty a co się dzieje przy uruchamianiu?

qwerty
Publicysta
Posty: 1117
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: qwerty » 09 grudnia 2016, 15:07

Zainstaluję w weekend i sprawdzę.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 19 grudnia 2016, 17:28

Ktoś z innych użytkowników ma tą grę albo wie skąd ją pobrać? Na allegro jej nie ma więc nie wiem czy gdzieś ją dostanę.

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Posty: 2020
Rejestracja: 01 sierpnia 2013, 18:46
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: Sir_Kiełbasa » 19 grudnia 2016, 19:18


qwerty
Publicysta
Posty: 1117
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: qwerty » 20 grudnia 2016, 12:57

Cena powalająca, szczególnie, że gry nie odpalisz na współczesnym sprzęcie. Niestety przed Świętami gry nie sprawdzę.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 20 grudnia 2016, 13:50

Tutaj można przeczytać o wielu innych grach cryo które mają problemy pod nowymi systemami (ten link był podawany w temacie o aztecu)
http://www.old-games.ru/forum/threads/l ... rov.24364/
Jest tam też patch do wersal 2. Na 6 stronie jest patch do polskiej wersji tej gry który powinien pomóc.

angelisia69
Obserwator
Posty: 28
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: angelisia69 » 05 stycznia 2017, 03:43

Mam wersje 2 pltyowa PL z Cryo,i wczoraj probowalam odpalic,ale na Win 7 nawet setup mi sie nie uruchamia,skopiowalam pliki na dysk i to samo,ustawialam tryby zgodnosci- tez nie rusza

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 06 stycznia 2017, 19:38

A czy udało ci się zainstalować tą grę na innym komputerze? Jeśli tak to czy wgrałaś łatkę 2 posty wyżej?

angelisia69
Obserwator
Posty: 28
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: angelisia69 » 07 stycznia 2017, 04:05

tak kiedys dawno temu w nia gralam ale na starym kompie i win 98,teraz niestety nie idzie instalk nawet a nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym komp

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 07 stycznia 2017, 14:09

A czy próbowałaś tego?
viewtopic.php?f=5&t=5268

angelisia69
Obserwator
Posty: 28
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: angelisia69 » 07 stycznia 2017, 16:39

Dzieki za info,sprobowalam i zainstalowalo sie ;-) ale gra sie nie uruchamia,niestety patch tez nie pomaga.Pojawia sie czarny ekran i trzeba zamykac w menadzerze bo inaczej zwiecha :/ tryby zgodnosci tez nie pomagaja

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 07 stycznia 2017, 17:29

Przed uruchomieniem gry uruchom monitor wydajności (z menu start w polu uruchom wpisz resmon i wciśnij enter) Potem wejdź na kartę procesor CPU i uruchom grę. W momencie gdy się gra zawiesi zminimalizuj ją i w monitorze wydajności kliknij prawym przyciskiem na proces gry i wybierz opcję analizuj łańcuch oczekiwania. Zobacz czy wyświetlają się tam jakieś procesy. Aha i ten sposób jest dla Windows 7 jeśli masz inny system to daj mi znać. Aha i monitor wydajności ma być uruchomiony w tle przed uruchomieniem gry i gdy gra zawiesi się to też ma być uruchomiony.

angelisia69
Obserwator
Posty: 28
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: angelisia69 » 08 stycznia 2017, 05:26

Dziekuje za chęc pomocy,jednak ta opcja nie dziala :( jak juz gra sie zawiesi to odrazu rozdzielczosc w pulpicie sie zmienia na małą i nie moge przelaczac zadan w menadzerze bo nic mi nie wchodzi,jedyna opcja to zakonczyc proces Versailles2.exe,ale przelaczac miedzy zadaniami nie moge,a monitor aktywnosxi jak wspomniales caly czas jest uruchomiony,jednak nie moge go obejrzec dopoki nie zkoncze gry

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Wersal II: testament króla - jak uruchomić?

Postautor: MrPepka » 08 stycznia 2017, 12:29

Problem jest mi znany, ale nie udało mi się go obejść. Tak się dzieje gdy gra uruchamia się w rozdzielczości i proporcjach ekranu innych niż są na pulpicie. Spróbuj w zakładce zgodność dla tej gry zaznaczyć "uruchom w rozdzielczości 640x480"


Wróć do „Wersal II: testament króla”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość