Podmiana instalatora

Patche, zapisy oraz pomoc dotycząca przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Podmiana instalatora

Postautor: MrPepka » 11 sierpnia 2016, 17:12

Niektóre gry mają 16-bitowy instalator, który nie uruchomi się w 64-bitowym systemie. Aby to naprawić należy:
- ściągnąć nowy instalator stąd: www.pcgamingwiki.com (lub link awaryjny).
- skopiować pliki z płyty z grą na dysk
- rozpakować nowy instalator z powyższego linku do miejsca, gdzie znajdują się pliki instalacyjnej naszej gry
- uruchamiamy rozpakowany instalator i postępujemy zgodnie z wskazówkami

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 23 sierpnia 2016, 20:10

Ucieszyłem się z tego postu bo mama kilka gier z instalatorem 16-bitowym. Niestety w przypadku jednej z gier-"Egipt:Przepowiednia Heliopolis" nic to nie dało :(
Mam tę grę w wersji dwupłytowej. Instalator uruchamia się poprawnie jednak kiedy pojawia się komunikat "Włóż płytę CD2 do napędu", instalator jej "nie widzi".
Skopiowałem pliki z tej płyty do folderu w którym były pliki z CD1 (nawet nadpisując niektóre) ale nic to nie dało. Może jest jakiś inny sposób ?

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Podmiana instalatora

Postautor: MrPepka » 23 sierpnia 2016, 21:07

A spróbuj utworzyć folder dla płyty CD1 i osobny dla CD2 i w obu umieść instalator z linku.

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 23 sierpnia 2016, 21:32

Niestety nic to nie dało :(

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Podmiana instalatora

Postautor: MrPepka » 23 sierpnia 2016, 22:07

Wyślij mi na priv obrazy tych dwóch płyt tej gry to zobaczę co uda mi się zrobić.

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 23 sierpnia 2016, 22:29

Mam Ci wysłać pliki obrazów? W jaki sposób można to zrobić? Tzn. wysłać ??

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Podmiana instalatora

Postautor: MrPepka » 23 sierpnia 2016, 23:15

Musisz te dwa obrazy wstawić na jakiś serwer hostingujący (np. Mega.nz) i link do tych obrazów wysłać mi na priv

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 23 sierpnia 2016, 23:19

Na razie sobie daruję, nie jest to aż tak pilna sprawa. Pokombinuję jeszcze z kopiowaniem folderów i poszukam informacji na ten temat w necie. Ale bardzo dziękuję za pomoc :) :)

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Podmiana instalatora

Postautor: MrPepka » 28 sierpnia 2016, 22:20

Mam rozwiązanie. No więc:
1. Kopiujesz z dwóch płyt wszystkie pliki do jednego folderu nadpisując je.
2. Tworzysz plik tekstowy i otwierasz go Notatnikiem
3. Wklejasz do niego to:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Cryo\Eg2\1.0]
"Path"="C:\\Program Files (x86)\\Cryo\\Egypte II"
"CDRom"="D:\\"
Gdzie przy cdrom wpisujesz literę twojego napędu
4. Zapisujesz go jako plik reg i go uruchamiasz. W pierwszym komunikacie wybierz tak a w drugim ok
5. Gotowe
Aha w płycie cd1 jest folder eg2 z niego masz skopiować wszystkie pliki ale bez samego foldera
Żródło: http://www.atlantisamerzoneetcie.com/fo ... php?t=6318

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 29 sierpnia 2016, 09:12

Niestety nie udaje się :beczy: Próbowałem podawać przy instalacji taką ścieżkę jaka jest w pliku .reg (bo domyślna jest inna) i również nic :( Stworzyłem również nowy plik .reg w którym podałem taką ścieżkę jak domyślna ścieżka podczas instalacji i również nic:(

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 29 sierpnia 2016, 09:27

Zauważyłem jeszcze dziwną rzecz a przynajmniej dla mnie. :| Kiedy uruchomię plik .reg (używając polecenia "Scal") odpowiedni klucz pojawia się w rejestrze.Jednak po zakończeniu pracy instalatora (nieudanej rzecz jasna) on znika.

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 29 sierpnia 2016, 09:45

Odwołuję poprzednie zeznania. Problem polegał na tym,że po anulowaniu pracy instalatora znikał ten wpis w rejestrze. Jednak kiedy uruchomiłem teraz ponownie plik .reg a w instalatorze podałem ścieżkę programu taką jak w pliku .reg (tą podaną w poście bez żadnych zmian) instalator nie zażądał CD2 i gra instalowała się dalej.
Pojawił się jednak nowy problem.Kiedy proces instalacji doszedł do 100% instalator zażądał włożenia płyty CD1. I oczywiście znowu jej nie "widzi" :zalamka:

Awatar użytkownika
bobr40
Obserwator
Posty: 37
Rejestracja: 14 marca 2012, 19:35
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Płeć: Nieokreślona

Re: Podmiana instalatora

Postautor: bobr40 » 29 sierpnia 2016, 10:41

Trochę techniki i człowiek się gubi :D Okazało się,że tej gry nie trzeba wcale instalować. Zrozumiałem to kiedy próbowałem przeprosić się z francuskim czytając informacje na stronie do której link podałeś. Gra się oczywiście uruchomiła, z jedną małą poprawką. W pliku .reg jako ścieżkę należy podać domyślną z instalatora gry (w przeciwnym razie gra "nie widzi" CD1). W moim przypadku było to c:\Program Files\Cryo\Przepowiednia Heliopolis. No i musiałem jeszcze zainstalować patch bo w przeciwnym razie grę wywala do Pulpitu po intrze. ..ale to już całkiem inna a historia.
Baardzo dziękuję za pomoc :)


Wróć do „Pomocna dłoń”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość