Przygodówki działające pod win 7

Patche, zapisy oraz pomoc dotycząca przygodówek i ich hybryd
kebab
Posty: 5
Rejestracja: 25 lipca 2015, 13:36
Płeć: Nieokreślona

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kebab » 25 lipca 2015, 14:10

NVIDIA GeForce GTS 450, więc obecnie to juz raczej jedna z tych słabszych kart. Straciłem nadzieje w odpalenie tej gry.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 25 lipca 2015, 14:25

Mam nadzieję, że ktoś jednak pomoże.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 25 lipca 2015, 16:59

Chciałam sprawdzić jak to jest u mnie też mam windowsa 7 - 64 bit. Czarny ekran standardowo, ale wgrałam K-Lite Codec Pack 4.0.0 Full. Niczego w nim nie ustawiałam, grę uruchomiłam w trybie zgodności z Windows XP service pack 3 oraz jako administrator. Gra działa, ale przy niektórych animacjach, mam chwilowe zamrożenie obrazu. Trzeba pewnie z tym kodekiem troszkę pokombinować, żeby wszystko działało. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze pokombinuje z tymi ustawieniami, jak coś mi się uda z tym zrobić napiszę.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

kebab
Posty: 5
Rejestracja: 25 lipca 2015, 13:36
Płeć: Nieokreślona

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kebab » 25 lipca 2015, 17:44

U mnie niestety ciągle czarny ekran. Chyba już sobie odpuszczę. Dzięki za chęć pomocy :)

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 25 lipca 2015, 17:47

A restartowałeś system po wgraniu gry i kodeków? Ewentualnie spróbuj jeszcze:
- ściągnąć ACE Mega CoDecS Pack
- przy instalacji wszystko odhaczyć pozostawiając tylko kodek Truemotion Codec 2
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

kebab
Posty: 5
Rejestracja: 25 lipca 2015, 13:36
Płeć: Nieokreślona

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kebab » 25 lipca 2015, 17:55

Spróbuję jeszcze tego ACE Mega CoDecS Pack, ale ciągle mam wrażenie jakby mój komputer chciał mi powiedzieć "to nic nie da" :rotfl:

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 25 lipca 2015, 17:58

Może spróbuj po dobroci, albo stanowczo. Czasem perswazja słowna pomaga :) Życzę powodzenia w tej walce.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Posty: 818
Rejestracja: 19 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: SpokoWap » 18 stycznia 2016, 23:51

Komu to Jazz & Faust odpalił się na Windows 7? :) Bo u mnie nawet po wybraniu trybu zgodności z Win 98 gra zawiesza się chwilę po wskazaniu postaci, którą chcemy animować. Dopiero na Windowsie XP ta metoda okazała się skuteczna.
Obecnie grane: Samorost 3 (PC), RIME (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Poszukiwacz Przygód
Posty: 257
Rejestracja: 08 lipca 2015, 13:42
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: DirkPitt1 » 21 stycznia 2016, 11:54

U mnie Jazz & Faust działał pod Win 7 64bit. Jeśli dobrze pamiętam, ustawianie trybu zgodności nie pomagało i gra padała zaraz po wybraniu nowej gry. W programiku konfiguracyjnym wypróbowałem różne opcje i pomogło wyłączenie muzyki. Możesz spróbować tej opcji w połączeniu ze zgodnością z win 98 i bez niej, a jeśli nie pomoże, spróbuj powyłączać pozostałe opcje.
Ostatnio ukończone: Broken Age, Fran Bow
W trakcie: Primordia,
W planie: The Whispered World, Police Quest

Awatar użytkownika
Point_Click
Publicysta
Posty: 102
Rejestracja: 15 maja 2016, 15:47
Podziękował(a): 75 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy
Płeć: Kobieta
Kontakt:

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Point_Click » 22 maja 2016, 14:01

Ace Ventura, Kleopatrę i Fausta też da się odpalić z wirtualnej maszyny, świetnie chodzą na WIN 98 SE :)

Zresztą każda stara gra - za stara na WIN 7 czy WIN 10, a za młoda na DOSbox, doskonale chodzi na wirtualnej maszynie z WIN 98 SE.

Mogę dodać wideoporadnik jak postawić taką wirtualną maszynę z WIN 98 SE jeśli jesteście zainteresowani?

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 22 maja 2016, 15:07

Większość z nas umie, a jak nie to zagląda do tego tematu klik.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Posty: 3484
Rejestracja: 04 stycznia 2012, 21:04
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 92 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 31 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kassiopestka » 14 września 2016, 15:52

Zainstalowałam i pograłam w Fizykusa na Win 7. Chodzi OK, tylko musiałam zainstalować QuickTime Player (szczegóły w solce adventurki).

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Posty: 3484
Rejestracja: 04 stycznia 2012, 21:04
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 92 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 31 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kassiopestka » 18 września 2016, 12:26

Jak wam się udało pograć w Syberię na Win 7? Zainstalować się zainstalowała, ale - nie mam ikonki na pulpicie. Nie mogę znaleźć folderu w którym się niby zainstalowała, wyszukiwanie pokazuje mi tylko same teksty, które miałam w korekcie, gdzie ta nazwa padła. Innym słowy, nie wiem, jak odpalić grę, która się niby zainstalowała, bo jak klikam ponownie "Instaluj" na płytce, to się pojawia opcja odinstalowania. :(

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 18 września 2016, 12:39

A w pasku rozwijalnym nie widać gry?
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Posty: 3484
Rejestracja: 04 stycznia 2012, 21:04
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 92 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 31 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kassiopestka » 18 września 2016, 12:55

Nie widać. Odinstalowałam i zainstalowałam raz jeszcze, ale kazałam zainstalować w utworzonym przeze mnie folderze. I jak kliknęłam, żeby zmienić miejsce instalacji, to ten folder Kolekcja Klasyki, w którym ona się z automatu niby instaluje, pojawił mi się w tym okienku jako ukryty. Ale jak go szukałam normalnie na dysku albo przez wyszukiwanie, to jakby go nie było.
No więc kazałam zainstalować w folderze Syberia i ten folder po zainstalowaniu gry jest pusty. Mimo że mam zaznaczoną opcję, żeby pokazywać ukryte pliki i foldery. :(
A gra jest zainstalowana.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 18 września 2016, 13:08

Pestka, jak jej nie widać, to znaczy, że tylko pokazuje, że się instaluje, ale tej instalacji nie ma. Ustaw instalację w trybie zgodności ze starszym system i zobacz, co się będzie działo. Ja mogę sprawdzić dopiero wieczorem jak to u mnie wygląda.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Posty: 3484
Rejestracja: 04 stycznia 2012, 21:04
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 92 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 31 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kassiopestka » 18 września 2016, 13:10

Ula, dzięki wielkie, już próbuję.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9954
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 103 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 120 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: Urszula » 18 września 2016, 13:16

Jak coś sprawdzę dopiero wieczorkiem, czy coś można zdziałać innego.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Posty: 3484
Rejestracja: 04 stycznia 2012, 21:04
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 92 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 31 razy
Płeć: Kobieta

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: kassiopestka » 18 września 2016, 14:49

No niestety - próbowałam w trybie zgodności z XP SP3, SP2 - tak było rekomendowane - i 98/ME - nico z tego. Instalują się niewidzialne komponenty, które trzeba potem odinstalować, a w folderze jest wielkie NIC. :(

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Przygodówki działające pod win 7

Postautor: MrPepka » 18 września 2016, 14:54

U mnie Syberia z cd-action zainstalowała się bex problemu na 7-ce. A może uruchom instalator jako administrator?


Wróć do „Pomocna dłoń”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość