Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Awatar użytkownika
porfirion
Publicysta
Posty: 372
Rejestracja: 17 lutego 2014, 13:07
Podziękował(a): 27 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna

Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: porfirion » 21 stycznia 2015, 15:04

Grę mam z czasopisma Play - niestety mój napęd DVD jest wybitnie wybredny i niektórych płyt, również tej, za nic nie chce przeczytać. Uruchomiłem ją więc na innym komputerze i zrobiłem kopię plików instalacyjnych na pendrive'a, po czym z niego zainstalowałem grę. Zainstalowało się wszystko bezproblemowo, ale uruchomieniu pliku SimonSetup.exe (gdzie są przyciski rozpocznij, odinstaluj, konfiguruj itp.) przycisk "rozpocznij" jest nieaktywny. Z kolei przy próbie uruchomienia gry przez plik Simon3D.exe wyrzuca mi błąd - "Proszę uruchamiać grę z menu Start" (czyli odwołuje mnie właśnie do pliku SimonSetup.exe).

Czy ten nieaktywny przycisk "rozpocznij" to błąd (i da się go jakoś naprawić?), czy po prostu zabezpieczenie przed piractwem i dopiero po włożeniu płyty się on uaktywni (a więc na moim komputerze sobie nie pogram przez ten durny napęd? :()
If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

Awatar użytkownika
pa1ner
Przyjaciel forum
Posty: 111
Rejestracja: 12 grudnia 2014, 13:12
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: 1. Machinarium.
2. Botanicula.
3. Gemini Rue.
4. Dear Esther.
5. 9.03m
6. Still life
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: pa1ner » 21 stycznia 2015, 15:20

Moim zdaniem to zabezpieczenie przed piractwem. Spróbuj zrobić obraz iso płyty zamiast kopiować same pliki instalacyjne za pomocą jednego z darmowych programów. Osobiście polecam Alcohol lub Daemon Tools. Jeżeli to nie pomoże, to pozostaje tylko ściągnięcie cracka do gry.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 9396
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 84 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy
Płeć: Kobieta

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: Urszula » 21 stycznia 2015, 15:40

Tam był jakiś myk z tym uruchomieniem , gdy wyskakiwała ta tablica, sprawdzę to i dam odpowiedź.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

qwerty
Publicysta
Posty: 1089
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: qwerty » 21 stycznia 2015, 16:10

Płyta jest potrzebna (chociażby wirtualna), inaczej nie skończysz gry.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Cold Zero: Ostatni sprawiedliwy
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
porfirion
Publicysta
Posty: 372
Rejestracja: 17 lutego 2014, 13:07
Podziękował(a): 27 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: porfirion » 21 stycznia 2015, 16:16

qwerty pisze:Płyta jest potrzebna (chociażby wirtualna), inaczej nie skończysz gry.

Aha... :( to chyba jednak Szymek poczeka, aż sprawię sobie nowy, mniej wybredny napęd, a na razie znajdę sobie cosik innego. Dzięki za odpowiedzi.
If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Posty: 811
Rejestracja: 19 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: SpokoWap » 21 stycznia 2015, 22:23

Fakt, jedna z zagadek... ale nie, nie napiszę tego, bo będzie spojler ;) Napęd to nie taki duży wydatek. Ja mam jakiś za kilkadziesiąt złotych i chodzi w miarę bezproblemowo :D
Obecnie grane: Krater (PC), Alienation (PS3)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
ALEX
Przyjaciel forum
Posty: 719
Rejestracja: 06 marca 2012, 13:59
Lokalizacja: Kraków
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Szymek czarodziej - problem z uruchomieniem

Postautor: ALEX » 04 czerwca 2015, 21:01

Poradziłem sobie ze wspomnianym problem, rozwiązanie było niewiarygodnie proste bo wystarczy najpierw wejść do opcji i poustawiać cokolwiek naciskając na koniec ok by przycisk stał się aktywny. Problem w tym że dzwięk się tnie a animacje bardzo klatkują. Niestety Win 8 nie ma opcji wyłączenia akceleracji dźwiękowej. Ktoś uruchomił tą grę bez problemów na ósemce?
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE


Wróć do „Simon the sorcerer 3D: Szymek czarodziej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość