Skaut i DOSBox SVN DAUM

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: MrPepka » 06 lutego 2017, 18:06

Czy komuś Skaut zadziałał na dosboxie SVN Daum? Gra się uruchamia, ale jakaś połowa lokacji nie działa (Przystań, Strzelnica wojskowa i coś jeszcze). Przy próbie wejścia do wspomnianych lokacji gra się wiesza. Mam najnowszy build dosboxa. Jakieś rozwiązanie?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 512
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: earwig11 » 06 lutego 2017, 19:06

Dlaczego akurat ten build? W Skauta grałem pod normalnym DosBoxem, nie pamiętam jaka to była wersja, ale na pewno nie najnowsza.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: MrPepka » 06 lutego 2017, 19:41

Taki mam już dawno (odpowiada mi w nim możliwość zapisywania i wczytywania w samym dosboxie).

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 512
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: earwig11 » 06 lutego 2017, 20:20

Zawsze brakowało mi savestates w Dosboxie, a tu proszę, jest taki build :] Mogliby to zaimplementować w oficjalnej wersji.

Próbowałeś zmieniać w configu cputype i core na inne niż auto? Tak samo z cycles, daj jakąś liczbę (10000) zamiast auto. Z innych parametrów to chyba tylko wielkość pamięci ma znaczenie. Może to dźwięk wiesza grę? W ostateczności zainstaluj oficjalną wersję DosBoxa, albo WinUAE :E

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: MrPepka » 06 lutego 2017, 20:44

Zmieniłem póki co cputype i core na inne (cputype na 486 i core na normal) i to samo. Jedyne co się zmieniło to to, że wcześniej dźwięk zanikał przy zawieszeniu się gry, a teraz po moich zmianach dźwięk zostaje, ale dziwnie brzęczy (tak jak przy blue screenie). Co do cycles jakie wartości będą najlepsze? Wyłączenie dźwięku też nic nie dało. W ogóle zauważyłem, że jak wejdę na strzelnicę wojskową to gra się zawiesza, ale dźwięk idzie dalej. Jest to jedyna lokacja z tych co wieszają mi grę w której dźwięk leci cały czas mimo zwiechy. I jeszcze jak wejdę do bramy zamku to gra też się wiesza, ale dźwięk też idzie normalnie :mysli: Dziwne to wszystko.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 512
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: earwig11 » 06 lutego 2017, 21:14

Zmień cputype na 386 albo 386_slow, spróbuj też inne kombinacje, jak dalej będzie się wieszać to raczej nic już nie zadziała. Nie ma optymalnej wartości dla cykli, zależy to od gry. Ustaw np: 16000, cycleup i cycledown daj na 1000. Jak gra będzie działać za szybko/wolno to klawiszami Ctrl+F11 i Ctrl+F12 będziesz zmniejszać/zwiększać cykle o ustaloną wcześniej wartość.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: MrPepka » 06 lutego 2017, 21:27

Nic to nie dało :zalamka: Spróbuję jeszcze pobrać inną wersję (może tą mam walniętą). Z inną wersją jest to samo. To chyba wina tego SVN Daum. Może ktoś pobrać ten build i uruchomić w nim Skauta? Tak na próbę.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 434
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: MrPepka » 07 lutego 2017, 16:55

Grę odpaliłem :oklaski: . Jednak miałem uszkodzone wersje (a sprawdzałem 2 aż!). Ściągnąłem wersję z LK Avalon z https://web.archive.org/web/20050305053 ... ?dzial=dow i działa.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 512
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Skaut i DOSBox SVN DAUM

Postautor: earwig11 » 07 lutego 2017, 18:41

To jednak wina gry, dobrze wiedzieć.


Wróć do „Skaut kwatermaster”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość