Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Nfsfan83 » 12 października 2016, 13:44

Ponieważ nie mogłem uruchomić mojej wersji gry KIT (wersja reedycja Cenega - Kolekcja Klasyki Komputerowej) pod emulatorem Scumm, powalczyłem i się udało :)

Wskazówki, co i jak trzeba zrobić, aby działało (dotyczy wersji ScummVM 1.8.0git2915fae2):

1. Płyta z KIT robimy instalację na dysku. W katalogu z grą robimy katalog "data" do niego kopiujemy z płyty katalog "voices" ok 388 mb.

2. Stąd https://www.libsdl.org/download-2.0.php ściągamy Simple DirectMedia Layer - SDL2-devel-2.0.4-VC.zip i rozpakowujemy do katalogu z grą.

3. Ściągamy i uruchamiamy najnowszą wersję Scumm, dodajemy grę (podajemy katalog gdzie zainstalowana) i cieszymy się wspaniałą polską przygodówką :oczko:

W wersji ScummVM 1.8.1 / 1.9.0 należy dodatkowo do katalogu z grą skopiować folder Voices (Scumm nie widzi tego folderu w Data).
Ostatnio zmieniony 23 października 2016, 13:13 przez Nfsfan83, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: earwig11 » 22 października 2016, 19:29

Pod jaką wersją ScummVM chodzi ci KiT? U mnie wersja 1.8.1 i 1.9.0 zgłasza ten sam błąd, że w danym katalogu nie znaleziono żadnej gry. Gra śmiga bezpośrednio pod Win7 64bit ale wolałbym w okienku.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: Nfsfan83 » 22 października 2016, 21:00

Wersja 1.8.0git2915fae2
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: earwig11 » 22 października 2016, 22:09

Teraz rozumiem. Gra wymaga dziennego builda, oficjalna wersja nie wspiera KiTa. Jeśli Ty lub ktoś z moderacji mógłby wyedytować pierwszy post i uzupełnić ten wpis. Dodatkowo u mnie musiałem bezpośrednio do katalogu z grą skopiować folder Voices (Scumm nie widział tego folderu w Data). Dla pewności lepiej mieć ten folder tu i tu.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: Nfsfan83 » 23 października 2016, 13:40

Faktycznie, dziwna sprawa. Wersja, którą mam czyli te daily build to jest to: ScummVM 1.8.0git2915fae2 i myślałem, że w oficjalnej wersji 1.9 już będzie oficjalne wsparcie. Dziś uruchomiłem ostatnią 1.9 wersję i "ScummVm nie znalazł silnika tej gry". Dziwna sprawa.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: Nfsfan83 » 23 października 2016, 13:59

Mogę wysłać tą wersję emulatora, na której gra dobrze chodzi. Wrzucam - instrukcja, emulator i biblioteki (wszystko spakowane Winrarem ver 5.21):
KiT pod ScummVM
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: earwig11 » 23 października 2016, 18:30

Gra powinna chodzić na każdym daily build od 1.8 w górę (nie musi być dokładnie twoja wersja), u mnie ruszyła na 1.10 cośtam. Gier które nie są oficjalnie wspierane, a taką jest Książę i Tchórz, nie można uruchomić w oficjalnych wersjach Scumma. Czasami mija kilka lat zanim gra trafi z daily build do pełnej wersji ScummVM. Mi tam to nieprzeszkadza, ważne że Kit chodzi teraz w oknie.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 386
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 17 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: MrPepka » 23 października 2016, 18:36

A czemu nie użyłeś po prostu d3dwindower lub dxwnd tylko kombinowałeś ze scummvm?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Książe i Tchórz instalacja pod Scumm

Postautor: earwig11 » 23 października 2016, 18:51

Aż tak dużo tych kombinacji nie było, poza tym preferuje ScummVM.

Emu
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Kobieta

Re: Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Emu » 14 kwietnia 2018, 14:39

Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda i zdoła mi pomóc...
Udało mi się uruchomić tę grę, ale... pod pewnymi względami jestem niezadowolona i wolę poczekać z graniem na rozwiązanie moich problemów.
1. Tak dziwnie mam, że wolę gry bez mówionych dialogów. Może dlatego, że jestem trochę odludkiem, pracuję w domu (jestem tłumaczką), mieszkam sama (i jakby co, jestem z tego zadowolona, jestem Kobietą Niepodległą), nie oglądam telewizji, nie słucham radia (muzyki słucham z płyt, ew. plików, tym bardziej, że nie przepadam za muzyką głównego nurtu), bardzo dużo czytam i głównie w ten sposób przyswajam informacje - innymi słowy, w ciągu całego życia mam dużo więcej kontaktu z tekstami pisanymi niż mówionymi... Zaistalowałam z dialogami, bo obawiałam się, że bez tego nie będzie prawidłowo działać - w tym samym katalogu, w którym miałam pliki instalacyjne. Jak dużo mi się schrzani ;), jeśli odinstaluję i zainstaluję znów bez mówionych dialogów?
2. Nie lubię gier w pełnoekranie. W zasadzie żadnych. Tym bardziej, że w ogóle nie zależałoby mi tak na tej grze, gdyby nie moja zrzutoekranomania... przeklęty niech będzie dzień, gdy mój kuzyn zapoznał mnie z emulatorem D-Fend Reloaded, od którego ja w ogóle zaczęłam zbierać zrzuty ekranu... ;) Przy tym jestem trochę nogą komputerową, albo mówiąc ładniej - konserwatystką technologiczną. Nie znam się na bajerach, mam Windows 7 (64 bit), ale nie radzę sobie nawet z nowym Paintem i moim głównym programem graficznym jest Paint XP for Windows 7. W Paincie można zmniejszać (i ogólnie rozciągać) obrazki tylko procentowo, a nie "z rozdzielczości YxZ do rozdzielczości MxN". Czyli jak widzicie, dopóki nie "uokiennię" gry, nie mam nawet po co zbierać zrzutów ekranu, bo nie będę umiała ich zredukować do 640x480 pikseli.
2a. Zainstalowałam sobie programik DXWnd, ale nie pomaga. Być może źle ustawiłam - nie mam pojęcia, jak to zrobić. Jeśli komuś udało się zmusić "Księcia i Tchórza" do otwarcia w oknie za pomocą tego programu, proszę o radę...
2b. W ScummVM mi nie działa, pokazuje się komunikat "ScummVM nie znalazł żadnej gry w tym katalogu!". Mam najnowszą wersję, czyli obecnie 2.0.0, z grudnia 2017. Więc takoż - z góry dziękuję za jakieś objaśnienie, co i jak zrobić. Czytałam coś o "daily builds" ScummVM, i tak nie wiem, co to jest, zainstalowałam "ostatnią stabilną wersję" w podkatalogu katalogu z grą (żeby nie zamieniać oficjalnej wersji ScummVM na wersję "nieporządną") i też nie pomogło.
Skądinąd bardzo niefajne, że "Książę i Tchórz" nie ma menu, w którym można by ustawić okienko zamiast pełnoekranu, przestawiać opcje itd., ale najwyraźniej tak jest. A jeśli się mylę, niechże ktoś mi to napisze!

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Nfsfan83 » 14 kwietnia 2018, 18:38

Emu pisze:Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda i zdoła mi pomóc...
Udało mi się uruchomić tę grę, ale... pod pewnymi względami jestem niezadowolona i wolę poczekać z graniem na rozwiązanie moich problemów.
1. Tak dziwnie mam, że wolę gry bez mówionych dialogów. Może dlatego, że jestem trochę odludkiem, pracuję w domu (jestem tłumaczką), mieszkam sama (i jakby co, jestem z tego zadowolona, jestem Kobietą Niepodległą), nie oglądam telewizji, nie słucham radia (muzyki słucham z płyt, ew. plików, tym bardziej, że nie przepadam za muzyką głównego nurtu), bardzo dużo czytam i głównie w ten sposób przyswajam informacje - innymi słowy, w ciągu całego życia mam dużo więcej kontaktu z tekstami pisanymi niż mówionymi... Zaistalowałam z dialogami, bo obawiałam się, że bez tego nie będzie prawidłowo działać - w tym samym katalogu, w którym miałam pliki instalacyjne. Jak dużo mi się schrzani ;), jeśli odinstaluję i zainstaluję znów bez mówionych dialogów?
2. Nie lubię gier w pełnoekranie. W zasadzie żadnych. Tym bardziej, że w ogóle nie zależałoby mi tak na tej grze, gdyby nie moja zrzutoekranomania... przeklęty niech będzie dzień, gdy mój kuzyn zapoznał mnie z emulatorem D-Fend Reloaded, od którego ja w ogóle zaczęłam zbierać zrzuty ekranu... ;) Przy tym jestem trochę nogą komputerową, albo mówiąc ładniej - konserwatystką technologiczną. Nie znam się na bajerach, mam Windows 7 (64 bit), ale nie radzę sobie nawet z nowym Paintem i moim głównym programem graficznym jest Paint XP for Windows 7. W Paincie można zmniejszać (i ogólnie rozciągać) obrazki tylko procentowo, a nie "z rozdzielczości YxZ do rozdzielczości MxN". Czyli jak widzicie, dopóki nie "uokiennię" gry, nie mam nawet po co zbierać zrzutów ekranu, bo nie będę umiała ich zredukować do 640x480 pikseli.
2a. Zainstalowałam sobie programik DXWnd, ale nie pomaga. Być może źle ustawiłam - nie mam pojęcia, jak to zrobić. Jeśli komuś udało się zmusić "Księcia i Tchórza" do otwarcia w oknie za pomocą tego programu, proszę o radę...
2b. W ScummVM mi nie działa, pokazuje się komunikat "ScummVM nie znalazł żadnej gry w tym katalogu!". Mam najnowszą wersję, czyli obecnie 2.0.0, z grudnia 2017. Więc takoż - z góry dziękuję za jakieś objaśnienie, co i jak zrobić. Czytałam coś o "daily builds" ScummVM, i tak nie wiem, co to jest, zainstalowałam "ostatnią stabilną wersję" w podkatalogu katalogu z grą (żeby nie zamieniać oficjalnej wersji ScummVM na wersję "nieporządną") i też nie pomogło.
Skądinąd bardzo niefajne, że "Książę i Tchórz" nie ma menu, w którym można by ustawić okienko zamiast pełnoekranu, przestawiać opcje itd., ale najwyraźniej tak jest. A jeśli się mylę, niechże ktoś mi to napisze!


Pytanie 1 jaka wersja gry? Druga sprawa w opcjach scummvm jak uda się nam już Twoją wersje uruchomić masz audio i volumne options:

Obrazek

Obrazek

i tam speach only to gadka a subtitle napisy a jak to nie pomaga w volumne na 0 daj speach volumne.

A tu masz odznaczyć Fullscreen mode i masz w oknie ;)

Obrazek

Sprawdziłem najnowszego ScummVm 2.0 i faktycznie, że ciągle KIT nie wykrywalny jest :( mam stare daily builds "mingw-w32-master-9512cf46" z 19 września 2017 i wykrywa ładnie.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Emu
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Kobieta

Re: Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Emu » 14 kwietnia 2018, 18:49

Poszukam go zaraz, ale gdzie go zainstalować, żeby nie został nadpisany na poprawnej wersji ScummVM? W katalogu gry?
Edycja: dalej będę szukać, ale nie tak łatwo pobrać nie-najnowszą wersję... A najnowszy stabilny "daily build" nie działał.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1064
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=29309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 20 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy
Płeć: Mężczyzna
Kontakt:

Re: Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Nfsfan83 » 14 kwietnia 2018, 19:04

Wrzucę na google dysk co mam:

https://drive.google.com/open?id=14OSBs ... ZwwRGO5C24

wypakuj rar i uruchom z ikonki a najlepiej napisz na pw GG numer jak masz pomogę na żywca ;)
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Emu
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Kobieta

Re: Książe i tchórz - instalacja pod ScummVM

Postautor: Emu » 14 kwietnia 2018, 20:28

Dzieje się coś dziwnego. Udało mi się dodać grę - ale kiedy próbuję ją uruchomić, ScummVM mi się zamyka...


Wróć do „Książę i tchórz”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość