Klatkowanie obrazu

Awatar użytkownika
ALEX
Przyjaciel forum
Posty: 746
Rejestracja: 06 marca 2012, 13:59
Lokalizacja: Kraków
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Płeć: Mężczyzna

Klatkowanie obrazu

Postautor: ALEX » 03 sierpnia 2016, 20:04

Mam problem z trzecim Gabrielem. Sama gra chodzi płynni, ale zaczyna na chwilę klatkować po wejściu do każdej nowej lokacji oraz przy wszystkich przerywnikach filmowych przez co naprawdę koszmarnie się je ogląda. Mam wersje z GOGa i Clicka i na obydwóch jest to samo. Jest może jakiś sposób lub patch by poradzić sobie z tym problemem?
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Posty: 2531
Rejestracja: 24 lutego 2013, 10:28
Lokalizacja: Ząbki koło Warszawy
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 32 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: Adam_OK » 04 sierpnia 2016, 19:34

Standardowo napisz, jaki masz komp (procek, grafa, RAM) i jaki system.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: earwig11 » 04 sierpnia 2016, 21:04

Jaka wersja windowsa szczególnie by się przydała. A tak, to co zawsze w takich przypadkach:

- ustaw wszystkie opcje na minimum i sprawdź czy dalej klatkuje, być może to tylko twardy dysk nie wyrabia podczas doczytywania nowych lokacji
- spróbuj uruchomić grę z różnymi trybami zgodności
- co do filmików to wbudowane w grę kodeki mogą się gryźć z tymi zainstalowanymi w systemie, jak masz jakiś K-Lite Pack czy inne to odinstaluj

Awatar użytkownika
ALEX
Przyjaciel forum
Posty: 746
Rejestracja: 06 marca 2012, 13:59
Lokalizacja: Kraków
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: ALEX » 05 sierpnia 2016, 18:32

Faktycznie zapomniałem podać jaki mam laptop. To Asus 550CC
Procesor: Intel Core i3-3217U (2 rdzenie, 1.80 GHz, 3 MB cache)
Pamięć: 4 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Dysk: 500 GB SATA 5400 obr.
Grafika: + Intel HD Graphics 4000, NVIDIA GeForce GT 720M
System: Win10 x64

Próbowałem już odpalać grę na minimum i w trybach zgodności, niestety bez rezultatu. :-(
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: earwig11 » 05 sierpnia 2016, 21:02

Masz NVidia optimus, więc najpierw sprawdź na jakiej karcie uruchamia się GK3. Jeśli na Intelu to zmień na GForca, w ustawieniach sterowników NVidii możesz to zmienić. Niestety nie potrafię udzielić dokładniejszych wskazówek bo nie posiadam lapka z dwoma kartami, windows 10 też jest mi obcy.

Awatar użytkownika
ALEX
Przyjaciel forum
Posty: 746
Rejestracja: 06 marca 2012, 13:59
Lokalizacja: Kraków
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: ALEX » 07 sierpnia 2016, 10:44

NIestety na obu kartach jest to samo, na dodatek co jakiś czas gra się zawiesza :-(
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 43 razy
Płeć: Mężczyzna

Re: Klatkowanie obrazu

Postautor: earwig11 » 07 sierpnia 2016, 20:42

Przed chwilą sprawdziłem u siebie (win7 64bit) i GK3 też przez sekundę trochę skacze przy wejściu do nowej lokacji, i zaraz po zapisie stanu gry. Wychodzi na to, że ta gra tak ma z nowymi systemami. Widocznie mi to nie przeszkadzało jak grałem skoro nawet tego nie pamiętałem. Filmiki chodzą ok, ale pamiętam, że niektóre zawieszały mi grę. Chyba pomijałem je przez klawisz ESC.

Na zawieszanie się podczas normalnej gry pewnie by pomogła instalacja jakiś starych sterowników do karty, ale wątpie by chciałoby ci się w to bawić. Nawet nie wiem czy windows 10 na to pozwala.

Możesz też spróbować uruchomić grę za pomocą wrappera dgVoodoo jak radzą na tym forum. Podobno pomaga na różne bolączki starych gier 3D. Sprawdziłem, działa, ale nie widzę za dużo różnic bo u mnie Gabriel działa dobrze i bez tego. Do uruchomienia wrapper wymaga karty z obsługą DX11 (i taką posiadasz), nie wiem za to jak będzie z szybkością, ale warto spróbować.

Oto skrócony opis instalacji:
1. Z tej strony ściągnij plik dgVoodoo2_52.zip
2. Wypakuj z niego plik dgVoodooSetup.exe oraz wszystkie pliki z podkatalogu MS. Ważne: Interesują cię tylko pliki. Razem z setupem powinno być ich 4.
3. Pliki te umieść w katalogu głównym GK3 np: ..\GOG Games\Gabriel Knight 3.
4. Uruchom normalnie grę.
5. Jeśli w prawym dolnym rogu zobaczysz znak wodny dgVoodoo to znaczy, że wrapper działa.
6. Jak wszystko ok, to wychodzisz z gry. Uruchamiasz dgVoodooSetup.
7. U góry ustawiasz ścieżkę do GK3, a na zakładce DirectX odznaczasz dgVoodoo Watermark, dzięki temu pozbędziesz się znaku wodnego.
8. W przypadku kłopotów z wrapperem wystarczy skasować wcześniej skopiowane pliki. (punkt 3)


Wróć do „Gabriel Knight 3: krew świętych, krew potępionych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość